Wordt vegan wijn dé trend van 2020?

Flexitariër, vegetariër, pesco-vegetariër of veganist: tegenwoordig bestaan er woorden genoeg om je eetgewoonten mee uit te drukken. En da’s niet meer dan logisch, aangezien we als Belgen meer dan ooit naar alternatieven voor vlees zoeken. Maar denken we ook aan onze drankkast wanneer we veganistische vrienden over de vloer krijgen? Zo is lang niet elke wijn per definitie vegan.

Ontdek hoe dierlijke ingrediënten dikwijls in je wijnglas sluipen en waar je lekkere vegan wijn vindt voor al je food-conscious friends.

Is niet alle wijn vegan?

Wie veganistisch is, eet geen dierlijke producten. En wijn bestaat volledig uit druiven, niet? Easy, peasy, 100% vegan squeezy. Toch is wijn niet per definitie veganistisch. Sterker nog: sommige wijnen zijn niet eens vegetarisch. Vooraleer een fles wijn in de wijnhandel of supermarkt belandt, moet die een aantal processen ondergaan. Een van die stappen is het ‘klaren’ of filteren van de wijn. En hier komt dan de verrassing: om wijn te klaren, gebruiken wijnhuizen vaak dierlijke ingrediënten. In Europa mogen hiervoor een zestigtal stoffen gebruikt worden. Een aantal voorbeelden: varkensvet, gelatine (van bot en kraakbeen van zoogdieren), vislijm (gedroogde visonderdelen) en albumine (afkomstig van eiwitten). Niet vegan, noch veggie, dus. En dikwijls vind je deze ingrediënten niet eens terug op het etiket, omdat de producenten enkel de allergenen moeten vermelden. Wat nu?

Je bent misschien geneigd om een biologische wijn te kopen. Die worden immers op een zo natuurlijk mogelijke manier gemaakt, toch? Om het EU-biolabel te krijgen, moeten wijnboeren inderdaad aan enkele vereisten voldoen:

  • Minstens 95% van de agrarische ingrediënten moet biologisch zijn
  • De druiven worden 100% biologisch geteeld
  • Er mogen geen chemicaliën zoals smaak-, geur- of kleurstoffen aan worden toegevoegd, enkel natuurlijke additieven en een beperkt aantal enzymen.

Je voelt hem al komen: ook dat is geen garantie dat de wijn veganistisch is geklaard. Biologische wijnen mogen geklaard worden met onder andere gelatine, vislijm en caseïne.

Welke ingrediënten zijn dan wel geschikt om veganistische wijn te klaren?

  • Bentoniet (een klei-achtig materiaal)
  • Kalksteen
  • Diatomeeënaarde
  • Plantencaseïne
  • Silicagel

Hoe herken je een vegan wijn?

De meeste wijnen die geschikt zijn voor vegetariërs en veganisten, herken je aan het V-label van de European Vegetarian Union. Maar helaas zijn er zelfs met dat label nog enkele dierlijke ingrediënten die door de mazen van het net glippen. Daar sta je dan, met je krokante groenteburgers op de barbecue of met smeuïge raclettekaas naast je vleesgourmet.  Hoe blijf je ook attent voor je veggie & vegan vrienden met een flesje wijn, als je vaak niet alle details terugvindt op het label?

Mezzacorona als go-to vegan wijn

Zelfs met een bio- of vegan label, weet je dus niet met 100% zekerheid of je wijn veganistisch is.

Beter kies je dus voor een wijnmerk waarvan je écht weet dat het alleen maar veganistische wijnen produceert. Enter Mezzacorona, een Italiaans wijnhuis, recht uit de Alpen.

Alle wijnen (ja, echt, àlle) van Mezzacorona zijn volledig vegan. De cantina italiana gebruikt alleen maar bentoniet om te klaren, net zoals de meeste biologische wijnen. Dat geeft je een uitgebreid gamma om uit te kiezen. Witte vegan wijn, rode vegan wijn of rosé vegan wijn: bij Mezzacorona kan het allemaal! Daarbovenop is het wijnmerk ook nog eens een echte   Van druivenpluk tot kurk: in elke stap van het wijnproces houdt Mezzacorona rekening met de biodiversiteit van hun terreinen en met het milieu. O, en nog een leuke added bonus: deze 100% vegan wijnen zijn 100% betaalbaar.

Organiseer jij dus een etentje voor veggie of vegan foodies of zoek je nog een origineel geschenk voor je plantaardige vrienden? Mezzacorona is the way to go. En the way to go… Is in de richting van de dichtstbijzijnde Delhaize!