Morgen, 15 maart om precies te zijn, wordt er in Antwerpen gestreden voor de titel van de beste sommelier van de wereld. Sounds interesting? It is! Zeker omdat het dit jaar voor het eerst opnieuw georganiseerd wordt in het land waar het allemaal begon; ons Belgenlandje. 

De 66 deelnemers uit 63 landen worden onderworpen aan smaaktesten, theoretische én praktische proeven. Zo moeten ze met moeilijke klanten kunnen omgaan en ook kennis hebben van andere dranken zoals bier en cocktails. Achttien kandidaten zullen geselecteerd worden voor de halve finale op woensdag, waarna drie kandidaten het tegen elkaar mogen opnemen in de finale op vrijdag. Antoine Lehebel zal ons land representeren en een poging doen om de titel te bemachtigen.

Antoine Leheble strijdt voor België tijdens de finale om de titel van beste sommelier ter wereld. © Jean-Marc Brasseur

Veelzijdiger dan men denkt

“Met dit kampioenschap willen wij onze bijdrage leveren aan het overtuigen van werkgevers om een sommelier niet als geldverspilling te zien” licht Andres Rosberg, voorzitter van de Association de la Sommellerie Internationale (ASI), toe. Volgens hem zijn sommeliers veelzijdiger dan de meeste mensen denken. “Je vindt ze niet alleen in restaurants en hotels, maar ook in sectoren als toerisme, journalistiek, wijnproductie, evenementen en sales”.

© Jean-Marc Brasseur

Een lekker flesje wijn kunnen opentrekken om de klant te bekoren volstaat duidelijk niet. Het WK vergt jarenlange voorbereiding en de kandidaten worden goed begeleidt. Zo zakt Zweden met een begeleidingsteam van 8 personen naar ons land af en heeft de Franse kandidaat een eigen stresscoach én psycholoog mee. Sounds heavy als je het ons vraagt!
Ben je nieuwsgierig? De finale vrijdag is toegankelijk voor het publiek, dus schrap al die to do’s uit je agenda en begeef je naar de Koningin Elisabethzaal.

Wij wensen de kandidaten enorm veel succes toe (Antoine nog nét iets meer) en zijn enorm benieuwd naar de volgende wereldkampioen!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid