sommelier

Wie wordt de beste sommelier ter wereld?

Het zou zo een nieuwe quiz op televisie kunnen zijn, maar hier hebben we het toch wel degelijk enkel en alleen over de wedstrijd. Na vijftig jaar strijkt de wedstrijd weer neer in ons eigenste Belgenlandje. 65 sommeliers uit de 62 deelnemende landen – zullen strijden om de titel van 11 tot en met 15 maart 2019. Er werd beslist om deze editie in de vernieuwde Elisabethzaal in Antwerpen te laten doorgaan. Om van een prachtig decor maar te spreken!

Toch was het even spannend of België wel in de running was voor de wedstrijd. Het scheelde niet veel of deze driejaarlijkse strijd vond plaats in het Franse Bordeaux. Waarom de Association de la Sommellerie Internationale (ASI) toch voor Antwerpen koos dan voor dé wijnstreek der wijnstreken? Simpel: de Antwerpse haven is nu eenmaal wereldwijd immens belangrijk voor het importeren van wijnen. Daarbovenop worden wij Belgen bestempeld als heuse fijnproevers én experts als het op wijn aankomt.

De smaak van ervaring

Benieuwd aan wat de sommeliers zich binnenkort mogen verwachten? Allereerst krijgen ze te maken met een theoretische test van zo’n zestig vragen waar hun wijnkennis getest wordt. Vervolgens worden ze onderworpen aan een blind taste test van 2 à 3 verschillende wijnen én wordt ook de feeling met spirits getest. Want een sommelier is al lang niet meer beperkt tot enkel en alleen wijnen. “Wijnkennis en handelsvaardigheden kunnen worden opgedaan in gespecialiseerde scholen. Maar ervaring wordt geleerd tijdens informele processen”, aldus Andres Rosberg, voorzitter van de ASI

Net om die reden worden de finalisten op vrijdag 15 maart getest in een restaurantsetting. Hoe ze werken met foodpairing, op welke manier ze omgaan met lastige omstandigheden en natuurlijk hun service worden aan de tand gevoeld. Dat sociale interactie ook van belang is tijdens de grote finale, legt de lat nog net dat tikkeltje hoger bij de laatste drie kansmakers.

Een toegankelijke afdronk

De zoektocht naar de beste sommelier van deze wereld wordt nauw gevolgd door zo’n 2.000 toeschouwers. De grote interesse zorgde ervoor dat de Association de la Sommellerie Internationale ervoor koos om de volledige wedstrijd online te gaan livestreamen.