bierbar

Ontdek hier de beste Belgische bierbars!

RateBeer publiceert elk jaar een lijst van de beste bierbars ter wereld. Zalig wanneer je een citytrip plant, maar ook zalig om eens in eigen land een bieruitstap te plannen. Tasting Club goot – of is het hier eerder tapt? – ze met veel plezier in een overzicht van de top 7 beste Belgische bierbars!

Twee belangrijke kanttekeningen. RateBeer maakt deze lijst op basis van punten van gebruikers. Hun volledige top negen scoort gemiddeld 100/100. Héél straf. Een tweede belangrijk punt: ik heb enkel de bars uit de lijst gehaald, niet de brouwerijen die ook een bar hebben (de brewpubs) en de restaurants.

  1. In de Verzekering tegen de Grote Dorst, Eizeringen (echte plaats: 1)

Eizeringen nabij Lennik. Naast een kerk is er niets te zien, maar het is wel net die Sint-Ursulakerk die heel belangrijk is voor het café. De openingsuren van De Verzekering waren sinds de jaren ‘70 enkel van 10 tot 13.30 uur op zondag, aansluitend aan de mis. De doelgroep was dan ook kerkgangers die even willen nakeuvelen. Ondertussen is het café geopend tot 20 uur. Maar dat is de enige verandering die ‘het café met de langste naam en met de kortste openingsuren’ de voorbije 50 jaar onderging. Ze presenteren een uitgebreid en uniek aanbod lambiekbieren, oude geuzes, oude kriekbieren en framboises. Het is altijd over de koppen lopen in de bar met zowel kerkgangers als een internationaal publiek. De erkenning place to be voor bierfans heeft het café geen windeieren gelegd.

  1. Kulminator, Antwerpen (echte plaats: 6)

Nu op plaats zes, maar lange tijd was de Kulminator aan het Vleminckveld in Antwerpen hét beste biercafé ter wereld. Met zo’n 600 hoge kwaliteitsbieren op hun kaart is dat niet zo verrassend. De kelder van de Kulminator is gewoonweg een schat. De eigenaar is een kenner en helpt je samen met z’n vrouw op weg in wat aanvoelt als hun living. Let wel op: het aantal plaatsen is beperkt en vaak barst het er van de toeristen.

  1. Moeder Lambic Fontainas, Brussel (echte plaats: 21)

Het paradijs voor liefhebbers van zure bieren. Ze hebben twee vestigingen: eentje in Sint-Gillis (sinds 2006) en eentje in Brussel (sinds 2009). Ik neem hier de Brusselse onder de loep. Hun kaart bevat – net zoals De Verzekering – een topverzameling lambiekbieren. Omdat ze zich vooral op dat segment richten, kennen ze hun product door en door. Het voelt allemaal iets artificiëler aan dan in De Verzekering, maar kwalitatief is het zondermeer erg hoogstaand.

  1. ’t Brugs Beertje, Brugge (echte plaats: 33)

Een authentiek biercafé in het centrum van (authentiek) Brugge. Ze hebben 300 bieren in de aanbieding, van heel gekende tot ook enkele artisanale – en vaak lokale – pareltjes. Dit is een bruine kroeg zoals die er in je dromen uitziet. Niks meer, maar ook niks minder. Ze omschrijven zichzelf als degustatielokaal en nodigen je graag uit om af te wijken van je vast merk of je vaste bierstijl.

  1. Moeder Lambic Original, Sint-Gillis (echte plaats: 42)

Zie nummer drie in de lijst. Dit is de originele locatie waarvan sprake, gelegen in Sint-Gillis.

  1. Beerlovers Bar, Antwerpen (echte plaats: 55)

Mijn persoonlijke favoriet. Deze bierbar op het De Coninckplein in Antwerpen is de Benjamin van dit zevental. Ben opende een dikke twee jaar geleden zijn café en klimt sindsdien snel in deze waardevolle lijst. De twaalf taps vol craftbier uit binnen- en buitenland verleiden je altijd. Daarnaast hebben ze ook een kaart die élke dag verandert, want hun zeer zeldzaam assortiment telt steeds maar een handvol flesjes of blikjes. Een absolute aanrader!

  1. Café Rose Red, Brugge (echte plaats: 128)

Het tweede Brugse café in onze lijst. En opnieuw eentje in het centrum van de West-Vlaamse stad, deze keer als deel van een hotel (Hotel Cordoeanier). Hun specialiteit zijn de trappisten, zowel de binnen- als de buitenlandse. Maar het is vooral de sterke kennis van het barpersoneel dat een bezoek aan Café Rose Red de moeite waard maakt. Krijg je er honger van? Bestel dan enkele verse tapas die mooi aansluiten bij hun bierkaart. Voor dit café moeten we al wat verder kijken op de internationale lijst (plaats 128), maar desalniettemin is deze prima bierbar heerlijk vertoeven voor een liefhebber.