Craft beer is hip! Craft beer is cool! MaarWat is craft beer eigenlijk? In ruime zin duidt craft beer op speciaalbieren die ambachtelijk en met veel passie in relatief kleine oplage worden geproduceerd. Een craft beer brouwer kijkt minder om naar de winst en gaat dus allesbehalve voor goedkope massaproductie. In het Nederlands schrijven we craftbier of spreken we van ambachtelijk bier. De term is op dit moment razend populair, wat betekent dat heel wat aasgieren mee op de hype willen springen. Maar jij, jij weet wel beter. Lees snel dit artikel en haal er vanaf nu alleen maar de échte craftbieren uit!

Waar is craft beer ooit ontstaan?

Als we het over het ontstaan van craft beer willen hebben, moeten we een kleine eeuw terug in de tijd. Voor de Eerste Wereldoorlog was elke brouwerij (toch zeker in Europa en in België) namelijk een soort van craftbierbrouwerijalleen nog niet onder die exacte naam, natuurlijk. Duizenden dorpsbrouwerijen bedeelden het lokale publiek, met export die niet verder reikte dan de buurt ernaast. Het resultaat: ambachtelijke bieren met een heel beperkte oplage. Klinkt als craft beer? Eigenlijk wel.

Dat alles veranderde in 1920, althans toch zeker voor de VS. Boosdoener: de drooglegging oftewel ‘The Prohibition’. Tussen 1920 en 1933 was het verboden om alcohol te produceren of te verkopen in de VS. Alcohol drinken mocht dan weer wél. Dat was dus, euhm, speciaal. 

The Craft Beer Revolution

Het is vast geen verrassing dat heel wat Amerikaanse brouwerijen over de kop gingen tijdens de drooglegging. In het begin van de 19de eeuw telde the land of the free er nog minstens vierduizend. Na de drooglegging resteerden slechts enkele tientallen, en die kozen toen resoluut voor pilsbier. Deze bierstijl heeft dan ook baat bij productie op grote schaal. En dat rijmde mooi met de toen sterk opkomende massareclame. In de jaren ’60 telt de VS alweer 63 brouwerijen, die bijna allemaal exclusiefverrassing! – pils brouwen

In 1978 verschijnt eindelijk weer licht aan het einde van de tunnel. Toenmalig president Jimmy Carter heft het verbod op thuisbrouwen op, een restant van de droogleggingswet. En dat, beste bierliefhebber, is de mooie voorbode van The Craft Beer Revolution

Microbreweries, de voorlopers van craft breweries

Na het groene licht van Amerika duiken nieuwe brouwerijen op én vinden oude brouwerijen zichzelf opnieuw uit. Een mooi voorbeeld is de Anchor Brewing Company in San Francisco. Deze Amerikaanse brewery is er nu een van de oudste én de eerste die brouwde volgens de regels van de craftbierkunst.

Steeds meer bierhobbyisten kruipen uit hun illegale achterkamertjes en gaan professioneel met hun passie aan de slag. Plots opent zich in Amerika een markt vol speciale bieren, die zich 100% verzetten tegen de Budweisers van de staat. Ze laten zich inspireren door buitenlandse bieren, en dan vooral Belgische. Op dat moment is er nog geen sprake van craftbier: deze brouwerijen vallen onder de naam microbreweries. Pas in 1997 verschijnt voor het eerst de termcraft beerin The New York Times. En zo vertrekt de craft beer train om de hele wereld te veroveren

Wanneer is een bier een craft beer

We gaven de termcraft beeral eerder betekenis: craft beer duidt op bieren die met een passie voor pure ambacht worden gemaakt. Van India Pale Ales tot een Stout: alle types bier kunnen een ambachtelijk bier zijn. , zelfs pils. Craftbierbrouwers houden zich gewoon niet bezig met grote oplages of winstmaximalisatie. Het is hun doel om te experimenteren met bierstijlen, aromas, brouwtechnieken en smaken. Wie ambachtelijk bier maakt, heeft een liefde voor bier, en niet voor geld. Klinkt nogal vaag, ? Daarom hebben sommige landen deze algemene wetenschap proberen gieten in enkele richtlijnen

Craft beer guidelines

De Amerikaanse Brewers Association heeft alvast duidelijke craft beer rules opgesteld. Wie zichzelf daar een craft brewery wil noemen, brouwt maximaal 7,2 hectoliter per jaar. Ter vergelijking: in 2017 bedroeg de totale Belgische bierconsumptie iets meer dan 7,5 miljoen hectoliter. Kleinschalig kan je dit criterium voor een Amerikaanse craftbierbrouwerij dus niet noemen. Verder mag minder dan 25% van de brouwerij in handen zijn van een grotere brouwer

Onze noorderburen zijn iets strenger. Zo heeft de Nederlandse branchevereniging CRAFT bepaald dat craftbierbrouwerijen maximaal 1 miljoen hectoliter per jaar mogen brouwen. Bovendien moet je als brouwer transparant zijn over je samenstelling en mag je geen maïs, rijst of andere ingrediënten gebruiken om je kosten te reduceren. De vereniging neemt ook de 25%-regel van Amerika over

Hoe zit het met craft beer in België

Het verbaast je misschien, maar België heeft geen vastgelegde richtlijnen wat craftbier betreft. De regels die CRAFT heeft bepaald, zijn wel iets realistischer voor ons dan de Amerikaanse. Ter indicatie: Brouwerij Palm produceert jaarlijks zon 2 miljoen hectoliter, brouwerij Duvel Moortgat zon 1,9 miljoen hectoliter. En dat zijn per definitie geen craftbierbrouwerijen.

Craft beer in België onderscheidt zich vooral door de enorme passie van de brouwers. Craft beer brouwen, das voor hen vooral respect hebben voor de ingrediënten. In ons land wordt dan ook naar hartenlust geëxperimenteerd met smaak en stijl. Wil je zelf eens proeven van ambacht uit eigen land? Wij zetten een paar van onze persoonlijke favorieten op een rijtje

Kleine disclaimer: craft beer merken vind je niet zomaar in elke winkel. Lokale supermarkten kopen weleens lokale merken aan, maar voor de meeste craftbieren trek je beter naar de brouwerij zelf. Meteen een leuke uitstap

Onze favoriete craftbieren uit eigen land
Brussels Beer Project

Onvermijdelijk in België is het Brussels Beer Project. Twee Brusselse bierliefhebbers sloegen in 2013 de handen in elkaar en maken ook in 2020 nog steeds het ene nieuwe bier na het andere. Hun missie? De belgische beer scene wakker schudden, afstoffen en een moderne toets geven. Elk jaar produceren ze zon 40 nieuwe bieren, waarvan de bieren die zichzelf hebben bewezen het schoppen tot de permanente collectie. 2020 zijn ze alvast gestart met de Double White IPATu Mi Turbi”. Ook leuk: in 2019 bracht Brussels Beer Project het alcoholvrijePico Bellouit

Brouwerij De Ranke

Googlerespect voor natuurlijke ingrediëntenen je komt meteen bij De Ranke terecht. Althans, toch op onze browsers. De Henegouwse brouwerij werkt heel puur door hop in zijn pure vorm te gebruiken. Zij skippen de gemakkelijke hopextracten of hoppellets die de meeste brouwerijen gebruiken en blijven trouw aan de onbewerkte plant: de hopbellen. De hopbloemen worden alleen gedroogd en zo toegevoegd aan het bier. De recepten zijn dan wel klassiek, maar de uitvoering is innoverend en vereist kennis van het ambacht. Onze tip: de Hop Harvest. Dit bier maken ze met de verse hopoogst en dus met ongedroogde hop. Dit zorgt ervoor dat ze snel te werk moeten gaan, wat elk jaar opnieuw zorgt voor een unieke smaak

Brouwerijt Verzet

Anzegem is sinds 2016 een craftbierbrouwerij rijker: t Verzet. Aan de apenmaskers op de fotos merk je al meteen datt Verzet een specialleke is. Met een reeks vaste bieren maken ze jaar na jaar furore, maar ook hun bootleg beers zijn indrukwekkend. Dit zijn beperkt verkrijgbare bieren omhun dorst naar experiment te laven’. Onze tip: Kameradski Balsamico. Zolang de voorraad strekt, natuurlijk

Brouwerij Alvinne 

Een échte persoonlijke favoriet is brouwerij Alvinne. Deze bierliefhebber had reeds het geluk om de Marketing Manager van deze craft beer brewery te spreken. Lees in dit artikel alles over deze unieke brouwerij!

Craft Beer Festivals 

Proef je liever ineens meerdere craftbieren op één plaats? Dan passeer je in 2020 beter eens langs een craft beer festival. Eerder schreven we op Tasting Club al over Billies Craft Beer Fest en over het Modeste Bierfestival.

Craft beer: noot van de redactie

Voor ondergetekende is het allerbelangrijkste ingrediënt van een geslaagd craft beerrespect. Respect voor het ambacht, respect voor de ingrediënten en respect voor de biercultuur. Als een goed product dan leidt tot veel vraag en bijgevolg omzetvergroting, mag de brouwerij dit niet verweten worden. Zolang ze tenminste trouw blijven aan hun oorspronkelijke filosofie.

Wanneer het over ambachtelijk bier gaat, hoor je vaak de argumentenklein’, ‘lokaalenonafhankelijk’. Met dat eerste gaan wij dus al niet akkoordzie hierboven. Brussels Beer Project wil bijvoorbeeld uitbreiden en zelf een eigen brouwerij starten (momenteel brouwen ze hun bieren bij de Proefbrouwerij). Dat maakt hen daarom niet minder ambachtelijk. Lokaal blijven is voor een goed craftbier ook niet meteen een must. Als een kleine brouwer wil experimenteren met hop uit NieuwZeeland, waarom zou hij dan geen craftbier meer maken?

Onafhankelijk is ten slotte een interessante. Grote spelers kopen graag kleine spelers op, zoals recent nog Heineken dat een belang verwierf in het succesvolle Beavertown. Verliezen ze dan hun label? Of alleen hun respect onder de craftbierfans? Das een goeie vraag 

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

1 Comment
  1. Een heel interessant artikel! De evoluties van craft bieren is zeker iets om in het oog te houden. Wij kunnen trots zijn in België met onze biercultuur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid