Craft beer is hip! Craft beer is cool! Craft beer schrijven we in het Nederlands als craftbier. Maar wat is nu eigenlijk… craftbier? Want een populaire term heeft altijd last van aasgieren die mee op de hype willen springen. Na het lezen van dit artikel kan jij eindelijk het kaf van het koren scheiden!

De term craftbier is ontstaan in de VS. Specifiek in 1978, wanneer toenmalig president Jimmy Carter het verbod op thuisbrouwen ophief. Dat was er gekomen tijdens de drooglegging in 1920. Dertien jaar lang was er toen een nationaal verbod op het produceren en verkopen van alcohol. En drinken? Dat mocht wel. Vreemde wet.

De drooglegging heeft heel wat Amerikaanse brouwerijen over kop doen gaan. In het begin van de negentiende eeuw telde the land of the free er nog meer dan vierduizend. Na de drooglegging zijn er dat nog slechts enkele tientallen. Zij gaan all-in voor pilsbier, een bierstijl die baat heeft bij productie op grote schaal. Een visie die perfect samen ging met de – toen sterk opkomende – massareclame.

Pils en pils alleen!

Midden jaren zestig telde de VS 63 brouwerijen. Bijna allemaal brouwden ze exclusief pils. Een uitzondering is de Anchor Brewing Company in San Francisco. Die staat bekend als de allereerste craftbierbrouwerij. Kort daarna verbreden ook enkele andere kleine brouwerijen hun aanbod nadat ze inspiratie opdoen door het importeren van buitenlandse – en vooral Belgische – bieren.

De échte boom laat nog even op zich wachten, maar ondertussen is de trein wel vertrokken. De Amerikanen omarmen de vernieuwende smaken. Vandaag openen er in de VS dagelijks zo’n twee brouwerijen. Maar zijn dat nu allemaal craftbierbrouwerijen?

De Amerikaanse Brewers Association stelde hiervoor duidelijke regels op. Minder dan 25 procent van de brouwerij mag in handen zijn van een groter brouwer en er mag jaarlijks maximaal 7,2 miljoen hectoliter worden gebrouwen. 7,2 hectoliter. De totale Belgische bierconsumptie bedroeg in 2017 iets meer dan 7,5 miljoen hectoliter, dus echt kleinschalig kan je de regels voor de Amerikaanse craftbierbrouwerijen niet noemen.

Strenge noorderburen

De Nederlandse branchevereniging CRAFT heeft eigen regels voor je het label ‘craft beer’ krijgt. Bij onze noorderburen mag je maximaal 1 miljoen hectoliter per jaar brouwen. Ook mogen maximaal 25 procent van je aandelen in handen zijn van een niet-CRAFT-brouwer. Bovendien moet je transparant zijn, je bier brouwen op een onverdunde basis en mag je geen maïs, rijst of andere ingrediënten gebruiken om je kosten te reduceren.

In België zijn er zo geen specifieke regels, al lijkt het maximumvolume van Nederland realistischer voor ons. Ter indicatie: Brouwerij Palm produceert jaarlijks zo’n 2 miljoen hectoliter, brouwerij Duvel Moortgat zo’n 1,9 miljoen hectoliter.

Gij zult respect hebben

Toch interesseert mij vooral het laatste puntje: respect voor je ingrediënten. Dat vind ik de sleutel van de hele craftbierrevolutie. Niet de winst mag op de eerste plaats staan, wel de passie. Het moeten brouwers zijn die willen én durven experimenteren. Als zo’n goed product leidt tot veel vraag en bijgevolg omzetvergroting, dan vind ik niet dat je de brouwerij dat mag verwijten. Zolang ze tenminste trouw blijven aan hun oorspronkelijke filosofie.

Vaak worden argumenten als klein, lokaal en onafhankelijk aangehaald. Met dat eerste ga ik dus niet helemaal akkoord. Ook het tweede, lokaal, is voor mij geen must. Als een kleine brouwer wil experimenteren van hop uit Nieuw-Zeeland, waarom zou hij dan geen craftbier meer maken?

Onafhankelijk is ten slotte een interessante. Grote spelers kopen graag kleine spelers op, zoals recent nog Heineken dat een belang verwierf in het succesvolle Beavertown. Verliezen ze dan hun label? Of alleen hun respect onder de craftbierfans? Da’s een goeie vraag…

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

1 Comment
  1. Een heel interessant artikel! De evoluties van craft bieren is zeker iets om in het oog te houden. Wij kunnen trots zijn in België met onze biercultuur!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid