Messi, Ronaldo en Neymar vechten momenteel om eeuwige roem op het WK voetbal in Rusland. Tevergeefs, want het lijdt geen twijfel dat België wereldkampioen wordt. Maar wat als elk land geen voetballers zou sturen… maar zijn beste bier? Is die beker dan ook sowieso voor ons?

De selectie


De spelregels zijn simpel. Alle 32 landen die deelnemen aan het WK voetbal, mogen één bier afvaardigen om te strijden voor de wereldtitel. In België zorgt dat meteen voor een discussie waarbij #RadjaGate in het niets verdwijnt. AB InBev gooit z’n volledige marketingbudget in de strijd, maar Stella haalt zelfs de voorselectie niet. Als hét bierland bij uitstek moeten we immers streng zijn. De trappistenbroeders houden een conclaaf en schuiven Orval naar voor. Dezelfde avond gaat Westmalle uithuilen op de boot van Gert Verhulst en verklaart fel nooit meer naar een WK te willen. Uiteindelijk is het toch de nationale favoriet die het haalt: België stuurt Duvel naar het WK.

De grote concurrent in de groep van België is Engeland, en qua bier is dat niet anders. De Engelsen zijn ambitieus en beseffen snel dat ze beter niet hun schuimloze brouwsels sturen, maar wel één van hun craftbiertoppers. De bebaarde goeroes van Beavertown halen het met hun IPA 8 Ball nipt van Siren en leren alvast de tekst van ‘God Save the Queen’ vanbuiten.

Eerste ronde


De andere groepsleden Panama (geen hoogvlieger qua bier) en Tunesië (ja, wat met Tunesië?) besluiten de eer aan zichzelf te houden en geven forfait. Het spannende duel tussen België en Engeland eindigt in ons voordeel: Duvel bekoort iedereen, terwijl 8 Ball niet iedereen in de grote massa kan overtuigen. De match verloopt overigens zonder vooraf gevreesde incidenten met dronken Britse hooligans.

Achtste finale


België komt als groepswinnaar uit tegen de tweede van groep H. Daarin verloren Senegal en Colombia kansloos van Polen en Japan. Die twee laatste landen hadden een luxeprobleem om een bier af te vaardigen. In Polen was er veel discussie, waarna hun president – na een shot wodka – besliste dat het de fantastische IPA Rockmill Juicy Delight van Browar Rockmill wordt. In Japan is er minder discussie en schaart het land zich achter de Hitachino Nest Espresso Stout van Kiuchi Brewery.

Door de vele IPA-inzendingen wint Japan de groep met hun uniekere stout. België komt dus uit tegen Polen in de achtste finale en haalt uit met dezelfde tactiek als tegen Engeland: onze Duvel kan iedereen bekoren, waar de tropische Rockmill Juicy Delight hier en daar voor twijfel zorgt.

Kwartfinale


Op de échte wereldbeker treft België waarschijnlijk Brazilië in de kwartfinale. In de onze niet. De Brazilianen hadden de sterke Brazil Metro Man Imperial Stout van Evil Twin Brewing Brazil ingestuurd. Maar die brouwerij is Deens van oorsprong. Na de VAR-beelden nog eens goed te bestuderen, diskwalificeert de scheids Brazilië. Zo halen Servië en Zwitserland het in groep E.

Het stugge Zwitserland legt de duimen in de achtste finale tegen Duitsland, die vervolgens met hun Ayinger Celebrator Doppelbock van Brauerei Aying uitkomen tegen onze Duvel. Dit is de eerste grote test. De donkere smaakbom uit Duitsland is geliefd bij bierkenners. Het warme zomerweer redt België echter, dat z’n Duvel extra koud schenkt en zo de overwinning binnenhaalt na een thriller. Achteraf verbroederen beide landen door kroonkurkjes uit te wisselen. Oef, dit was nipt.

 

Halve finale


Een finale avant la lettre, want hier wacht Denemarken. Dé craftbierkoningen hebben achtereenvolgens Kroatië en thuisland Rusland op een hoopje geschonken. Ze zijn naar het WK gekomen met hun Belgian Strong Ale Nelson Sauvignon van Mikkeller. De fans tellen veel geld neer voor tickets op de zwarte markt, de media smullen, het openbare leven in beide landen valt stil: de internationale nummer één in bier België en de new kid on the block Denemarken staan tegenover elkaar.

De wedstrijd gaat lang gelijk op. Het hogere flesje van Mikkeller wint het meeste luchtduels, maar qua kracht zijn de punten voor het robuuste Duvelflesje. Uiteindelijk komen er zelfs verlengingen aan te pas en… penalty’s. Daarin speelt België het sluw. Ze misbruiken het talent van Duvel om veel schuim te produceren en doen de Nelson Sauvignon vallen… en breken! Denemarken druipt af, België maakt zijn favorietenrol waar en stoot door naar de finale.

De finale


In de finale wacht dé verrassing van het toernooi: Japan. Hun Hitachino Nest Espresso Stout kende een taai parcours met Engeland in de achtste finale, Zweden in de kwartfinale en Spanje in de halve finale. België en Japan hebben er een zware halve finale opzitten en ogen niet meer fris. De natuurlijke frisheid van de Duvel geeft dus de doorslag en slaat de Japanse stout knock-out.

België kroont zich tot wereldkampioen! Duvel wordt verheven tot ereburger en zelfs de Brabançonne wordt aangepast: “aanvaard ons kracht en de Duvel in onze aad’ren!” Een verdiende overwinning, al mogen we de coinflip in de halve finale tegen Denemarken niet te snel vergeten. We zijn hét bierland en overal waar we komen krijg je als Belg het beste bier op de kaart aangeboden. Maar er loeren veel uitdagers om de hoek. Blijven vernieuwen is dé tactiek met het oog op het WK bier in 2022. Tot dan?

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid