Wandel bodegas Faustino binnen en dompel je onder in een eeuwenoude wijngeschiedenis

Bodegas Faustino, het mooiste wijnhuis van La Rioja

We zijn 1861. Eleuterio Martínez Arzok koopt een landhuis en de bijhorende wijnhuizen in Oyón, La Rioja. Meer dan 150 jaar later is datzelfde landgoed uitgegroeid tot een van de beroemdste wijnhuizen ter wereld én een van de grootste in de Rioja-regio. We hebben het natuurlijk over Bodegas Faustino. Benieuwd hoe deze vaste wijnwaarde het zo ver geschopt heeft? Dat waren wij ook. Lees snel verder en ontdek de prachtige geschiedenis van de vier generaties Faustino!

Een bodega om bij stil te staan

Wanneer je de poorten van Bodegas Faustino binnen stapt, wandel je meteen ook door de jarenlange geschiedenis van la vinería. Tot zo ver je kan zien, schijnt de Spaanse zon op duizenden wijnstokken. De bodega is ongelooflijk groot en versmelt klassieke 19de-eeuwse elementen probleemloos met moderne installaties. Waar je mond écht van openvalt, is de wine cellar van het wijnhuis. Prachtige lusters verlichten voorzichtig de vele rijpende flessen reserva en gran reserva. Nog indrukwekkender is de lange hal vol opeengestapelde eiken vaten, die de wijn van de toekomst laten agen.

Onweerstaanbare wijnen, generatie na generatie

Wat de bodega vooral laat zien, is de eeuwenoude wijntraditie van één familie. Zo is Eleuterio Martínez de overgrootvader van de vrouw die op dit moment aan het roer staat, Lourdes Martínez. Lourdes deelt dezelfde passie als haar vader Julio, die in 1960 de bodega officieel de naam ‘Faustino’ gaf. Een eerbetoon aan zijn vader, Faustino, die dan weer als eerste in La Rioja op het idee kwam om wijn te bottelen. En zo is onze cirkel weer rond, want Faustino was de zoon van Eleuterio. Kunnen jullie nog volgen? Wij wel, en we vinden het spectaculair hoe één familie erin is geslaagd om een klein landhuis in Oyón uit te bouwen tot een van de grootste wijnmerken ter wereld.

Van wijnstok tot gebottelde fles op één plaats

Op dit moment is het dus Lourdes die met haar enthousiaste team van wijnmakers 650 hectare wijngaarden verbouwt. Nee, daar staat niet per ongeluk een 0 te veel: het domein van bodegas Faustino teelt echt ongelooflijk veel druiven. Op zich niet zo verwonderlijk, als je weet dat Faustino het volledige productieproces van haar reserva’s en gran reserva’s zelf in handen heeft. De enorme expertise en passie van het wijnhuis reikt dus echt van aan de druif tot in de fles. De allure van bodegas Faustino = Well-deserved!

Ervaar het zelf

Hebben we je interesse geprikkeld? Maak dan zeker tijd voor een bezoek aan bodegas Faustino als je aan het rondreizen bent in La Rioja. Opwarmen voor je visita kan je alvast doen met een lekker flesje wijn, uiteraard van Faustino. Vind jouw favoriet in Delhaize.