new world wines

Waarom je vanaf nu moét aperitieven met New World Wines

New World Wines: waar komen ze vandaan en hoe smaken ze? Laten we ze de bijvoeglijke naamwoorden als pittig, fruitig en ongelooflijk lekker meegeven. Probeer deze zomer eens een New World Wine als aperitief, misschien op het eerste zicht een sprong in het duister, maar laten we je even overtuigen.

Stel: wij vragen je aan welke landen je spontaan denkt wanneer je het woord ‘wijn’ hoort. Een beetje wijnliefhebber antwoordt meteen ‘Frankrijk’, ‘Portugal’, ‘Italië’ of ‘Spanje’. Niet zo heel abnormaal, want alle bovenstaande Europese landen – en dan laten we er nog een paar weg – zijn gerenommeerd voor hun rijke, traditionele wijngeschiedenis.  Toch zou je de laatste jaren zeker ook Argentinië, Chili, of, ja hoor, zelfs Nieuw-Zeeland kunnen antwoorden op onze vraag. Wijn? Uit Nieuw-Zeeland? Absoluut! Op vlak van kwaliteit hoeft die zéker niet onder te doen voor de grote Europese kleppers. Duik met ons mee in de wondere wereld van New World Wines. 

Het zit ‘m in het klimaat en de grond

 New World Wines zijn afkomstig uit landen die pas in de laatste eeuw hun wijncultuur hebben opgebouwd. Geen standaard regio’s dus, maar daarom zeker niet minder lekker. Het grote verschil tussen New World Wines en Old World Wines, – de wijnen uit de traditionele, Europese landen – zit ‘m in het klimaat en de grond. Neem nu een land als Chili. Het heeft een veel warmer en vochtiger klimaat dan pakweg Spanje, wat ervoor zorgt dat de druiven van de Nieuwe Wereld veel meer rijpen. Dat leidt op zijn beurt tot een wijn boordevol fruit en karakter met een hoog alcoholpercentage. Een Old World Wine daarentegen wordt geroemd om zijn gebalanceerde zuurtegraad en doet er goed aan om een paar jaar te rijpen alvorens de fles te kraken.

 Casillero del Diablo: een New World Wine om van te smullen

 Door het grote verschil in klimaat zal je altijd het verschil smaken tussen een New World Wine en een Old World Wine. Toch wordt die kloof alsmaar kleiner door de groeiende expertise en uitgesproken stijl van de exotische wijnboeren. Een mooi voorbeeld is de Casillero del Diablo. Deze Chileense wijn met een duivelse geschiedenis wordt al jaren wereldwijd geprezen door wijnkenners. Het verbaast dan ook niet dat de wijn in 2014 zelfs ging lopen met de Best New World Wine Award. Dankzij een verkoelend briesje uit de Andes en tropische temperaturen smaakt elke fles Casillero niet alleen pittig en fruitig, maar ook naar de ruwe passie van de wijnboeren die elke oogst opnieuw met zorg de perfecte druiven plukken. Nog niet overtuigd? Ga dan snel een fles halen in de Delhaize en oordeel zelf!