Sangria

Rood, wit of sparkling: sangria is hélemaal terug

‘Sangria’, dat is Spaans voor ‘eindelijk zomer’! Nu ja, volgens ons toch. Een grote kan wijn vol vers fruit en verkoelend ijs: niets katapulteert je nog sneller naar een wit strand, een helderblauwe zee en een Spaanse zomerbries. Als het even kan, dan nog liefst met een streepje salsa op de achtergrond.

De Spaanse traditie van sangria

Hoewel we onze eigen vertaling een pak correcter vinden, komt het woord ‘sangria’ eigenlijk van het Spaanse ‘sangre’, wat in het nederlands zoveel betekent als ‘bloed’. De naam heeft alles te maken met de diep rode kleur van de vino tinto die aan de basis ligt van een traditionele sangria. Hoewel geen enkele sangria hetzelfde smaakt, leunt een authentieke sangria het beste aan met een wijn uit de Spaanse Rioja-streek en met citrusvruchten. Er circuleren heel wat meningen over hoe lang je sangria moet laten ‘trekken’ voor een optimale smaak: sommigen zeggen een hele nacht, anderen een drietal uur. Waar dan weer geen discussie over bestaat: een fris, fruitig glaasje ‘Spaans Bloed’ gaat perfect samen met een zwoele, vallende avondzon.

 Rood, wit of sprankelend: het kan allemaal

Wie de traditie graag eer aandoet, kiest volgens de regels van de kunst voor een rode sangria. Maar ook de rebellerende recepten die kiezen voor een witte wijn, een bruisende cava of zelfs voor een roséwijn winnen de laatste jaren aan populariteit. Ook de fruitsoorten kan je naar hartelust combineren: van mango, abrikoos, kiwi en citroen tot appelsien, aardbei en framboos. Eerlijk: een goede sangria maak je door zelf verschillende combinaties uit te testen tot je jouw favoriet gevonden hebt. 

 De perfecte basiswijn

Geen geslaagde sangria zonder een kwalitatieve basiswijn. De keuze van je wijn is namelijk bepalend voor de uiteindelijke smaak. Ga je voor rood? Kies dan voor een lichte, gebalanceerde en niet té uitgesproken wijn. Liever wit? Durf dan voor een fruitig karakter te kiezen dat het verse fruit in je sangria alleen maar meer omhelst. Onze suggestie:los vinos de Ramón Bilbao. Deze uitstekende wijnen uit La Rioja voldoen aan alle traditionele eisen en zijn dan ook een veelvoorkomende sangria keuze in Spaanse bodegas. Liever toch wat bubbels in je sangria? Blijf dan hangen in de Spaanse wijncultuur en ga voor een bruisende Perelada. Wit of rosé – it’s up to you. Want wat je ook kiest als basis voor je sangria, dat instant zomergevoel krijg je er altijd gratis en voor niets bij. 

Tags:
, ,