Recept: de eetbare kerstboom voor zoete feestdagen

Ben je nog op zoek naar hét pronkstuk voor op jouw kersttafel? Een eetbare kerstboom opgebouwd uit maar liefst 10 koekjes steelt gegarandeerd de show op jouw kerstfeest. Het recept is dan ook nog eens poepsimpel en perfect aanpasbaar naar jouw smaak en vooral decor. Met een goede dosis poedersuiker wanen we ons meteen in Winter Wonderland!

Recept:

Benodigdheden voor 1 koekjesboom:

  • 400 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • een paar druppels vanille-essence
  • 1 ei
  • 10 stervormige uitsteekvormen of een ster template 
  • witte chocolade
  • poedersuiker
  • suikerdecoratie

Oven voorverwarmen op 180°C

Werkwijze:

Meng de bloem, boter, suiker, vanille-essence en het ei samen tot er een stevig koekjesdeeg vormt. Wikkel het deeg in vershoudfolie en stop het voor een halfuurtje in de koelkast. Voor de stervorm van de koekjes kan je uitsteekvormen gebruiken of kan je een template uitprinten van sterren in verschillende formaten. Rol het koekjesdeeg uit en maak hiervan 10 sterren in verschillende formaten. Zorg ervoor dat je van het kleine formaat 2 stuks maakt.

Bak de koekjes voor 10 minuten op 180°C en laat ze afkoelen op de bakplaat. Smelt in tussentijd de witte chocolade. Wanneer de koekjes volledig zijn afgekoeld kan je starten met het opbouwen van de kerstboom: begin met de grootste ster, breng een lepeltje witte chocolade aan voor alles te doen plakken en werk zo verder tot je bij de kleinste ster komt.  Plaats de sterren zo dat je een echt kerstboom effect krijgt. Plaatst het 2ekleine sterretje bovenaan de kerstboom zodat deze kan dienen als piek van de kerstboom. Werk af met een goede dosis bloemsuiker en eventueel enkele suikerdecoraties als kerstballen.

Deze kerstboom is niet alleen heel mooi voor decoratie, maar het vanille koekje smaakt ook heerlijk. Liever een groene kerstboom? Voeg dan een beetje groene voedingskleurstof toe aan het deeg. Met dit deeg kan je ook eindeloos variëren en aanpassen aan je eigen smaak. Zo kan je ook kaneel toevoegen of zelfs cacaopoeder voor een chocoladekoekje! Je kan deze koekjesboom ook gebruiken als decoratie maar de kans is groot dat je gasten door de avond door aan deze boom zitten knabbelen! 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid