Raw Beer… wat is dát nu weer?

In onze reek ‘ontdek eens een bierstijl waar je nog nooit van hebt gehoord’: raw beer! Dat is bier dat niet of nauwelijks werd gekookt tijdens het brouwproces. Waarom zou je dat doen? En wat krijg je dan? Goeie vragen, lees verder voor de antwoorden.

Het koken van de wort is een belangrijk onderdeel van het brouwen. Op dat moment ontstaat onder andere de bittere smaak van het bier. Door niet of slechts heel kort te koken, voorkom je die omzetting en dus ook die smaakvorming.

Je krijgt dan een voller bier (met meer proteïne) met enkele typisch natuurlijke smaken, zeker wanneer er geen extra hoppen (voor de bittere smaak) werden toegevoegd. Zeer boeiend om eens te proberen.

Niet koken betekent…

Andere gevolgen van het koken van de wort zijn: een verdamping (en dus verlies) van water, het ontstaan van de pasteurisatie en het voorkomen van DMS. Dat laatste staat voor dimethylsulfide en zorgt voor de smaak van gekookte groenten in je bier. Een brouwersfout die wel eens voorkomt bij een hobbybrouwer. Toch is DMS geen probleem bij veel raw beers. De reden daarvoor is voor de wetenschap nog onduidelijk.

Dus raw beer is…

Een échte regel is er niet. Want zowel niet als kort koken krijgt de stempel ‘raw beer’ (daar waar je normaal zo’n 60 tot 90 minuten kookt). Waar trek je dan de lijn? Is een kwartier te lang? En wat wanneer bijvoorbeeld een deel van de wort wél wordt gekookt en een ander deel niet, is dat ook raw beer?

Om deze lange discussie te vermijden, kunnen we het volgende concluderen: het belangrijkste is het eindproduct en de smaak daarvan. Datgene dat in jouw glas belandt dus. 

Het verschil tussen wel en niet koken vertaalt zich in die meer natuurlijke smaak. Eens je het een keertje hebt geproefd, zal je het altijd herkennen. Voorbeelden van raw beer? Favoriet van Tasting Club: brouwerij Alvinne heeft er een hele goeie genaamd Naakte Elf. Ook wordt Berliner Weissbier vaak volgens deze methode gemaakt. Vraag er dus zeker eens naar wanneer je een gespecialiseerde bierzaak binnenwandelt!

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid