Prijs van pasta gaat stijgen

Mamma Mia! De prijs van de pasta gaat stijgen. Zelfs het risico van een tekort aan pasta is niet uitgesloten… Blame the bad weather!

Voor alle pasta-lovers hebben we slecht nieuws, de prijs van de pasta gaat namelijk flink de hoogte ingaan. Dit is te wijten aan de prijs van de tarwe, die namelijk essentieel is voor het maken van pasta. Door slechte oogsten, zowel op kwantitatief als kwalitatief vlak, is de tarweprijs al sinds begin deze zomer met 25% gestegen. Samen met de steeds groter wordende vraag naar tarwe, kom je dan uit op een steeds groeiende onbalans tussen vraag en aanbod op wereldniveau. In totaal zal er dit jaar zelfs een tekort zijn van 2,6 miljoen tarwe.

Binnenkort een tekort aan pasta?

Moeten we al beginnen panikeren voor een echt pastatekort? Dat is niet uitgesloten want de toekomst van onze pasta blijft onzeker. Laten we niet vergeten dat in 2007 de Italianen, de belangrijkste leveranciers van verschillende pastamerken, waren gestopt met het leveren van pasta aan distribiteurs die weigerden hun tarieven te herzien. Om aan de grote vraag naar pasta te voldoen is de kans op een prijsstijging dus bijzonder groot. In 2007 was de tarwecrisis vijf maanden later in de winkels zelfs zichtbaar door de prijsstijging van 10 tot 20 cent voor pasta. Wordt vervolgd…