Power women in de wijnsector? Absoluut!

De tijd dat er enkel mannelijke wijnbouwers bestonden is voorbij. Steeds meer vrouwen kiezen er voor om zich om te scholen tot een heuse oenologe. Een tongtwister van jewelste dat zoveel wil zeggen als iemand die de wetenschap van de wijn bezit. Klinkt zeer chic, niet? Aangezien vrouwelijke wijnbouwers nog niet zo bekend zijn, zet Tasting Club ze maar wat graag in de kijker.

Vrouwelijke wijnmakers waren vroeger onbestaand. Wijnbouwen werd gezien als een mannenjob pur sang. Gelukkig zijn er ondertussen meer en meer vrouwen die hun passie voor wijn omzetten naar hun job. Allemaal zijn ze gepassioneerd door wijn en ze vervullen een belangrijke rol in de wijnsector.

Malika Faytout-Boueix (Château Lescaneaut- Castillon-Côtes de Bordeaux) is al van jongs af aan enorm gefascineerd door de magie van het wijnproces.

Back to the roots

Een aantal van deze power women voeren hun job uit in de wijnstreek Bordeaux en we stellen ze maar al te graag aan je voor. Malika Faytout-Boueix groeide op in een familie wijnbrouwers maar na 20 jaar te werken als psychologe keerde ze uiteindelijke toch terug naar haar roots en zet ze als 6de generatie Château Lescaneaut verder als technisch directrice. Ook Lucie Lauilhé en Marie-Catherine Dufour zijn technische directrices. Lucie is verantwoordelijk voor Château Patache d’Aux en Crus bourgeois de Médoc terwijl Marie-Catherine werkt bij de CIVB. Beide vrouwen zorgen ervoor dat alles in goede banen wordt geleid.

Nog een straffe vrouw is Oenologe Sandrine Garbay. Sandrine is keldermeesteres van Château d’Yquem. Ze is verantwoordelijk voor de hele wijnbereiding van begin tot eind. Een andere functie in de wijnbouw is kwaliteits- en milieuverantwoordelijke. Deze functie wordt uitgevoerd door Céline Renaud, ze zorgt voor een goede kwaliteit en het goede milieu bij Wijngaarden Ducourt. Wijnbrouwster worden was voor vele van deze vrouwen een grote droom en ook voor  Françoise Lannoye was dit het geval. Gelukkig voor haar heeft ook zij haar droom waargemaakt en is ze momenteel wijnbrouwster van Château Lambersac en Château Moulin De Clotte.

All around the world

Niet alleen in Bordeaux zijn er veel straffe vrouwen, ook in andere landen zoals Oostenrijk zijn er vrouwen in de wijnbouw. Katarina Tinnacher werkt op het wijnhuis Lackner Tinnacher. In Autriche, de regio waar ze vandaan komt, staat ze bekend als rising star. Dus dames, leef je dromen na en geef zeker niet op!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid