Perelada, dé toonaangevende cava van Spanje

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1520352908237{margin-top: 0px !important;padding-top: 0px !important;padding-bottom: 20px !important;}”]

Perelada, dé toonaangevende cava van Spanje

[/vc_column_text][vc_column_text]Wist u dat de cava die u bij het aperitief drinkt dezelfde is als die op het huwelijk van de Spaanse koning? En dat zelfs Salvador Dali u ontelbare keren voorging bij het ontkurken van een fles Perelada? Duik mee in de boeiende geschiedenis van een Spanjes uniekste wijndomeinen, waar cava en kunst in elkaar overvloeien.

Toen de Spaanse kroonprins Felipe in 2004 ging trouwen met de ravissante journaliste Letizia Ortiz, moest er eerst nog een belangrijke zaak geregeld worden. In Spanje zelfs een staatszaak: “Welke cava schenken we op het trouwfeest?” Er werd op voorhand een blinde proeverij georganiseerd, en er werd afgesproken dat – om de gemoederen te bedaren – de winnende producent pas ná de huwelijksceremonie mocht bekendgemaakt worden. Die winnende cava was de Perelada Brut Rosado.

Rijke geschiedenis

Daar, in het Noorden van Catalonië waar de Pyreneeën wegzinken in de Middellandse Zee, werd al sinds de middeleeuwen wijn gemaakt, waarbij de geschiedenis van het wijnhuis teruggaat tot 1923. En Perelada heeft sinds 2004 alleen maar aan roem gewonnen.

Kunstig

Perelada groeide uit tot één van de meest toonaangevende wijn- en cavaproducenten van Spanje. Maar de familie kijkt verder: het wijndomein herbergt een glasmuseum en er wordt jaarlijks een meerdaags kunstenfestival georganiseerd. Een optreden van Katie Melua of Placido Domingo in de kasteeltuin? Moet kunnen. Glaasje cava erbij? Moet zéker kunnen.

Perelada houdt van kunst, en kunstenaars houden van Perelada. Salvador Dalí is op meerdere foto’s te zien met zijn lievelingscava, de Perelada Brut Rosado. Wie bij Dali op bezoek ging, kreeg zonder uitzondering een glas Perelada aangeboden.

Brut

Blikvangers vandaag zijn de Brut Nature Vintage en de Brut Nature Chardonnay, twee fruitig, prachtig parelende cava’s. De Chardonnay is een smaakvolle droge cava die perfect is als aperitief en als begeleider van vis- en schaaldieren en lichte voorgerechten. De Brut Nature Vintage is een tikkeltje meer complex, en met grote zorg samengesteld uit drie variëteiten: Parellada (55%), Macabeu (25%), Xarel·lo (20%). De richtprijs van de Brut Nature Chardonnay is X euro, die van de Brut Nature Vintage X euro.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]