Wanneer je als missie hebt een nieuwe fles – of meerdere, we don’t judge – aan te kopen, is de kans groot dat je naar de opties van de meer ‘traditionelere’ wijngaarden trekt. Niet abnormaal, ze worden ook het meest prominent onder onze aandacht gebracht. Toch winnen de New World Wines steeds meer aan populariteit. Het is daarom ook niet zo heel onlogisch dat er ieder jaar eentje extra in de spotlight gezet wordt tijdens de New World Winery Of The Year-contest. Dit jaar werd Bodega Garzón uit Uruguay – verdiend – tot winnaar bekroond.

We vergeven het je met veel plezier als New World Wines niet meteen een belletje bij jou doen rinkelen. Kort samengevat zijn het wijnen die niet afkomstig zijn uit de traditionele wijngaardgebieden zoals Europa of het Midden-Oosten. Voornamelijk komen ze uit Argentinië, Australië, Canada, Chili, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Wat daarom helemaal niet wil zeggen dat ze aan kwaliteit inboeten.

Klein land, grote passie

Wat verstopt tussen Brazilië en Argentinië – de twee grootste landen van Zuid-Amerika – vind je het Uruguay terug. Ondanks hun kleine bevolkingsdichtheid is hun passie voor wijnen immens. Zo produceren ze de drank al sinds de 19de eeuw, maar hadden ze door de beknopte export moeite hun excellente wijnen op de wereldkaart te zetten. Tot nu in ieder geval! De grootste leider op vlak van wijngaarden is Bodega Garzón. Opgericht in 2006 en momenteel de top exporteur aan de VS én 30 andere landen.

Niet alleen is de wijngaard qua architectuur zeer impressionant, de functionaliteit is minstens even indrukwekkend. Per jaar worden er ongeveer 120.000 vaten geproduceerd, maar de totale capaciteit kan zelfs oplopen tot 200.000. Als je nu al van je stoel bent gevallen, moet je er nog eens rekening mee houden dat de ‘jongere’ wijngaarden nog bezig zijn aan hun rijping en uiteindelijk ook hun steentje zullen bijdragen.

Make America Great Again

Uiteraard ben je nu ontzettend benieuwd naar wat ze net produceren en hoeveel je daarvoor zal moeten neertellen. In hun portfolio vind je een vijftal reserve-level wijnstokrassen voor de prijs van $20 – ongeveer €18 – en single-vineyard wijnstokrassen zoals Albariño, Pinot Noir en Tannat voor $30 – ongeveer €26 –. Verder hebben ze ook een ultrapremium red blend die de naam ‘Balasto’ meekreeg. Daarvoor betaal je zo’n $120 wat zoveel is als €106. Als je hun totale productie bekijkt, wordt er zo’n 20% rechtstreeks naar de Verenigde Staten opgestuurd.

Wat misschien wel het opvallendste is aan deze wijngaard is dat ze 12 verschillende druifsoorten telen. De rode draad is dat ze allemaal worden geplant op ballastbodems, waardoor de overvloedige regen van de Maldonado kunnen wegvloeien, in plaats van het verzamelen en bevorderen van vegetatie. Ballast is een van de hoofdredenen waarom de wijnen van Bodega Garzón zo’n levendige stijl hebben en niet zwaar of overrijp zijn. Zelf bestempelen ze het als de naamgever van hun topwijnen.

Voor hun visie, kwaliteit en het vermogen om een nieuwe vorm te geven aan de reputatie van een land op het gebied van de wijnbouw, bekroont Wine Enthousiast Bodega Garzón als New World Winery van het jaar!

De ultieme taste test

Wil je even zelf de kwaliteit van deze wijngaard aan jouw kritische blik onderwerpen? We geven je met veel plezier enkele suggesties mee:

GARZON – Albariño Single Vineyard

Voor €25,35 te koop bij Chacalli Wines

GARZON – Tannat Reserva

Voor €13,20 te koop bij Chacalli Wines

GARZON – Single Vineyard Tannat

92 P Editor’s Choice Wine Enthusiast €25.35 & 91P Wine Spectator €25.35, allebei te verkrijgen bij Chacalli Wines.

GARZON – Balasto

93P WineEnthusiast & 94 P Wine & Spirits & Top 100wines of 2018 Wine & Spirits €68.20, beide verkrijgbaar bij Chacalli Wines.

Meer info over Bodega Garzón vind je hier.

Ben je benieuwd naar een kleine rondleiding? Bekijk dan zeker de video hieronder:

Meer info over Bodega Garzón vind je hier.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid