Bier Verenigt! Onder die noemer verzamelt de Beverse biercultuur zich voortaan. Het dorp in het Waasland telt maar liefst 7 (!) brouwers. Door samen een aantrekkelijk pakket voor een daguitstap aan te bieden, hopen ze jou te overtuigen dat Beveren een bierwalhalla is.

Ik stel de 7 leden van de Beverse ambachtelijke biervereniging Bier Verenigt graag aan jou voor:

Brouwerij De Bock– Peter De Bock kreeg de goesting om bier te brouwen tijdens zijn opleiding industrieel ingenieur biochemie. Experimenteren is daarna zijn motto geworden. Vandaag kan hij jou zijn Remi Blond en Den Engel IPA aanbieden, maar binnenkort komt daar normaal een smaakvol alcoholarm bier bij. Ook heeft de brouwerij ambitie om met oude vaten wijn en cognac en met vergeten hop- en graansoorten aan de slag te gaan.

Brouwerij Stanium– Een bierboek als cadeau van zijn vrouw. Zo begon het voor Wim Tindemans. Nu, ruim 20 jaar later, brouwde Wim al een mooie kaart met 5 eigen bieren bij elkaar. Hierbij een saison, een tripel en de atypisch donker foncé. Daarnaast brouwt hij ook in opdracht van bijvoorbeeld verenigingen. Hij begeleidt hen dan van idee tot gebotteld flesje met etiket.

Ostonk Bieren– De broers Ruben en Geoffrey Van Steelandt zijn de jongste brouwers van Bier Verenigt. Wat begon met een startpakket dat ze online bestelden, is ondertussen de lokaal goed verspreide Ostonk Tripel. Een zacht bier met toetsen van kruiden en citrus. De naam? Ostonk is dialect voor Haasdonk, de bakermat van de brouwers. Het duo werd ondertussen een kwartet met ook Tycho & Gregory die zich bij het project aansluiten. Om aan de vraag tegemoet te komen, brouwen ze in een grotere brouwerij.

Brouwerij Fienneke– Peter De Munck en Ellen Winters eren met hun fruitig zomerbier Fientje zijn grootmoeder. Het bier werd namelijk gebrouwen daar waar vroeger haar boerderij was. Ze prijkt in een ludieke cartoon op het etiket. Na eerst thuis te brouwen, huren Peter en Ellen nu een brouwerij om hun volume te vergroten. Bier is een echte passie geworden voor het koppel. Zo vind je ze regelmatig glimlachend terug op bierfestivals.

Beverse Mout– Een bierclub die de tering naar de nering zet. Bestuursleden van de club Peter Vandermeulen en Johan Reyns organiseren al ruim 9 jaar leuke activiteiten voor hun meer dan 60 leden. Bier is altijd de rode draad. Om in 2014 hun vijfjarig bestaan te vieren, ontwikkelden ze samen met brouwerij Stanium een eigen bier: de blonde, bittere en frisse Va’snee.

Brouwerij Brunn– Elk jaar gaat Bruno Schelkens samen met z’n vrouw 3 weken in Denemarken leven als Vikingen. De bedenking ‘hoe brouwden zij eigenlijk bier?’ is ondertussen uit de hand gelopen. Brouwerij Brunn brouwt de vikingrecepten van toen, gedeeltelijk aangepast aan de smaken van nu. Valland Funn en Valland Brunn zijn het resultaat. Daarnaast brouwen ze ook op bestelling en kan je zelf een eigen bier komen creëren.

Brouwerij Domein Reynaert– Joris Pyl is opgegroeid in de drankenhandel van zijn familie. Zijn interesse in al die verschillende flesjes deed hem een cursus biersommelier volgen. Brouwen was dan de volgende stap. Met het verhaal van de lokale Reynaert de vos als inspiratie, presenteert de brouwerij jou graag een amberkleurige Nobel (naar de leeuw in het verhaal), de tripel Ysegrin (naar de wolf) of hun winterbier Bruun (naar de beer).

Wil je dat wel eens proeven? Zondag 16 september 2018 vindt in Beveren een biersneukeltochtplaats. Op elke plek kan het bier geproefd worden, vergezeld van een passend hapje. Je kan starten tussen 12 en 13.30 uur bij een van de 7 degustatiepunten. De volledige tocht is ongeveer 8 kilometer. De prijs? 17,5 euro all-in.

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid