Michelin 2020: Peter Goossens blijft alleenheerser

Onlangs vond de presentatie plaats van één van de bekendste restaurantgidsen van België: de Michelingids voor 2020. Tegen alle verwachtingen in blijft Hof van Cleve van Peter Goossens het enige Belgische restaurant met drie sterren. Maar bij de tweesterrenrestaurants hebben we wel een verassende nieuwkomer.

Maandag 18 november is op de Horecabeurs in Gent de nieuwe Michelingids voor 2020 van België en Luxemburg voorgesteld. Men hoopte luidop dat België in deze gids meerdere driesterrenzaken zou tellen, maar die gebeden zijn niet verhoord. Peter Goossens blijft met zijn restaurant Hof van Cleve als enige aan de top van de Michelingids. Geen drie sterren dus voor Bon Bon of The Jane, terwijl Bon Bon in de Gault&Millau-gids van 2020, die begin november is voorgesteld, wel dezelfde topscore kreeg als Hof van Cleve.

Verschil tussen twee en drie sterren

Ondanks de hooggespannen verwachtingen blijft Hof van Cleve dus het enige driesterrenrestaurant in de Michelingids. Maat wat maakt dan het verschil tussen de toekenning van twee of drie sterren? Waar dat één ster staat voor een keuken van hoge kwaliteit en een bezoek waard, staat twee sterren voor een uitstekende keuken en een omweg waard. Drie Michelinsterren daarentegen betekent een uitstekende keuken, een reisbestemming op zich.

Deze criteria blijven echter vaag en moeilijk te onderscheiden van elkaar. Het verschil tussen twee en drie sterren is ook klein. Twee sterren staat al gelijk aan het meest perfecte restaurant, eigenlijk een toprestaurant. Het geeft de persoonlijkheid en het talent van de chef weer. Bij twee sterren is het koken een ambacht waarbij men alles perfect aankan. In tegenstelling tot drie sterren waarbij de ambacht, het koken, verheven is tot een kunst.

Nieuw tweesterrenrestaurant

Maar er is ook goed nieuws: de nieuwkomer in de lijst van de tweesterrenrestaurants is Cuchara, het restaurant van de Lommelse chef Jan Tournier. Het was van de toekenning van zijn eerste ster in 2013 geleden dat hij zo gelukkig was. De chef-kok kreeg dan ook tranen in zijn ogen toen hij te horen kreeg dat zijn restaurant een tweede Michelinster kreeg. Als tip voor toekomstige chefs geeft hij nog mee dat het enorm belangrijk is om geregeld in je eigen restaurant te gaan eten alsof je zelf een gast bent. Met een kritische blik op je eigen menu, plavei je namelijk voor jezelf de weg naar perfectie. Een gouden raad dus van deze topchef.