wijnen

Met deze wijnen haal je instant de zomer in huis!

Wie zomer en Frankrijk zegt, zegt uiteraard picknick. Du pain en du vingeweldige clichés? Het kan, maar het zijn wel nog steeds echte voltreffers. Dat de wijn de gezellige pickncik kan maken of kraken – en dan hebben we het niet over de fles  zelf –, kan zorgen voor het uitbreken van angstzweet. Bij deze zetten we even enkele toppers voor je op een rij.

Dit seizoen schreeuwt om uitbundig te aperitieven. Zullen we de schuld bij de warme temperaturen leggen? Wil je deze keer eens voor een frisse en schuimwijn van eigen bodem gaan? Dan is deze Chant d’École de geschikte keuze. Zijn delicate bubbels en aroma’s van witte bloesems bereiden je smaakpapillen voor op een frisse picknick.

De roots van deze cuvée liggen dichter bij Reims dan je zou vermoeden. Zowel de samenstelling van de grond, als de klimaatscondities zijn dezelfde als die van wijngaarden uit de Champagnestreek. De schruimbijn wordt bovendien ook volgens dezelfde methode gemaakt. Wedden dat niemand in het gezelschap zal raden dat deze schuimwijn van Belgische origine is?

Chant d’Éole is te koop bij Belgian Wines voor € 21,50.

 Rosé all the way

Dat de kleur roze de gemiddelde inhoud is van de glazen op terrasjes, is een vast gegeven. Rosé begon vorige zomer aan zijn opmars en sindsdien moet Rosé all dayzowat de meest gebruikte hashtag op Instagram zijn. Hoe de naam nu precies uitgesproken wordt, daarover bestaat nog wat verwarring. Over een ding zijn we het wél eens: de S-Tropink is een absolute crowd pleaser. Côtes de Provence staat dan ook al jaar en dag bekend om zijn frivole rosé wijnen.

Laat je bij het uitkiezen van een rosé wijn niet beïnvloeden door de kleur. Toegegeven, de bubblegumroze rosés zien er misschien iets romantischer uit, maar als je houdt van eenwijn met meer karakter, dan kies je toch beter voor de iets donkerdere tint.

S-Tropink, Thomas Carteron, 2017 te koop bij Mondovino voor € 8,95.

 Best kept secret

We kennen de Bordeaux streek vooral van de klassieke, volle wijnen. Een goed bewaard geheim uit de streek is echter de Bordeaux Clairet. Anders dan zijn naam doet vermoeden, is hij donkerder dan de meeste rosé wijnen. Sterker, je kan hem haast niet onderscheiden van een rode wijn. Het sap blijft gemiddeld 24 tot 48 uur in contact met de schil van de blauwe druiven waardoor de kleur intenser wordt. Wil je imponeren zonder een te groot risico te nemen? Kies dan zeker voor deze. Het is een goede show-offwijn die voor je compagnie een heuse ontdekking zal zijn. De productie van Clairet wijnen is niet erg groot, waardoor de uitvoer op een laag pitje staat. Maar wie goed zoekt, vindt er vast een.

Deze Château Tour Saint Paul vind je bijvoorbeeld bij Louis Delhaize voor € 7,40.

Ganz Geil

Delicaat, fruitig en tintelend. Duits wit zoals we het niet gewend zijn, dat is Geil uit de regio Rheinhessen – laten we hem de hipster onder de wijnen noemen. Hij smaakt exotischer dan je zou vermoeden. Zeker bij het idee dat ze in Duitsland nog steeds enkel zoete wijnen maken. Lekker sprankelend op de tong, delicaat met toetsen van appelcompote, steenfruit en fris van smaak. Stop je neus in het glas, trek die wenkbrauwen omhoog, slurp als een bezetene en goedkeurend glimlachen maar!

Geil, Silvaner, Rheinhesse, 2016 te koop bij Vinikus & Lazarus voor € 8.

Ons Miranda Zegt Dat Ook Altijd

Na een periode van stilte rond Spaanse wijnen is deze La Miranda de Secastilla Garnacha Blanca klaar om als een ware conquistador harten en tafels te veroveren. Al bij de eerste whiffword je overladen met een intense geur van ceder, vanille en kaneel. Hoe we deze wijn het best kunnen omschrijven? Lichtjes sprankelend op de tong, een lange afdronk en een pompelmoesbittertje op het einde.

Scoor hem bij Delhaize voor € 7,99.

New kid on the block

Deze Pinot Nero is alles wat we niet verwachten van een Italiaanse rode wijn. De woorden ‘uitgebalanceerd’ en ‘verrassend’ vatten deze wijn nog het beste samen. Eerst overheersen indrukken van donker fruit, maar het zijn voornamelijk chocolade en koffie die blijven hangen in de mond.

Mochten je op Pasen de lentezon te zien krijgen, raden we sterk aan de barbecue van onder het stof te halen en deze wijn met een gegrild stukje rood vlees te serveren. Een sterk gerecht zal deze wijn extra kracht bijzetten en naar een hoger niveau tillen. Smakelijk!

 De Pinor Nero, Agit Optima vind je bij  Delhaize voor € 11,99.

Ben jij een fervente wijn- en cavaliefhebber? Bij The Tasting Club maak je iedere week kans op een doos Perelada cava, dé favoriet bij uitstek van kunstenaar Salvador Dalí. Neem hier deel aan de wedstrijd!