Mark your agenda: het is dag van de macaron

De kans is immens groot dat je al eens van de macaron gehoord hebt. Omdat het koekje – bestaande uit amandelpoeder, suiker, eiwit en poedersuiker – zo geliefd is, werd er een heuse ‘dag van de macaron’ uitgeroepen. En die dag, die is vandaag. Sinds 20 maart 2005 wordt de macaron elk jaar gevierd. We zouden Tasting Club niet zijn moesten we daar niet de nodige aandacht aan willen besteden!

Macaron

Voor het ontstaan van de macaron moeten we helemaal terug naar het jaar 1581. In dat jaar traden Anne de Joyeuse en Marguerite de Lorraine in het huwelijksbootje. Voor dit huwelijk werd er een nieuw koekje uitgevonden door Catharina de’ Medici, een Italiaanse vrouw. Het resultaat was een rond gebakje gemaakt van amandelpoeder dat de naam ‘Macarone’ kreeg.

De macaron zoals wij hem kennen is afkomstig uit Maison Ladurée, een Parijse banketbakker. Maison Ladurée werd in 1862 opgericht door Louis-Ernest Ladurée. We hebben de heerlijke Macaron aan zijn kleinzoon, Pierre Desfontaines te danken. Hij introduceerde de eerste Macaron in 1930. Zijn idee was om 2 macaron koekjes bij elkaar te voegen door er een laagje ganache tussen te steken. Wij zijn Pierre alvast héél dankbaar voor het ontstaan van dit onweerstaanbare koekje.

Zazakely Sambatra  

Dag van de Macaron staat desondanks niet enkel in het teken van de Macaron. Toen Pierre Hermé deze dag oprichtte was het niet om meer macarons te verkopen, maar wél om een goed doel te steunen. Op dag van de Macaron kan je niet enkel naar verschillende banketbakkerijen gaan om Macarons te kopen, je steunt er ook nog eens het goede doel mee. En ook dit jaar is dat niet anders. Voor de 14de editie hebben ze ervoor gekozen de Zazakely Sambatra-vereniging te steunen.

Dit doe je door een pakketje van 5 macarons aan te kopen in de deelnemende banketbakkerijen. Om in thema te blijven met het goede doel dat ze steunen, zijn de macarons gebaseerd op Madagascar. Indien je een pakketje koopt, krijg je er een armbandje bij. De opbrengst gaat naar de Zazakely Sambatra-vereniging voor de ontwikkeling van de jeugd in Madagaskar.

Wil jij ook jouw steentje bijdragen aan het goede doel? Dan kan je in België terecht bij Jean-Philippe Darcis in Verviers, Namur of Liège. Als je het liever dichter bij de deur wil, kan je ook naar Ducobu in Waterloo of Del Rey in Antwerpen. Zonder schuldgevoel zoveel macarons eten als je wil, was nog nooit zo makkelijk. Want tja… je steunt er tenslotte het goede doel mee.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid