London Beer Mile: het bedevaartsoord voor bierliefhebbers

Wat ooit begon met één brouwerij in de buurt van het Bermondsey treinstation in Londen, is ondertussen een reeks van ruim tien bierhotspots op een boogscheut van elkaar. Een boogscheut van zowat één mijl, vandaar de catchy naam: The Beer Mile. Al heeft de toenemende populariteit die mijl ondertussen wat uitgerokken…

Voluit heet dit bedevaartsoord voor bierliefhebbers ‘The Bermondsey Beer Mile’, want de buurt maakt onlosmakelijk deel uit van het verhaal. In 2009 opende The Kernel Brewery als eerste een brouwerij in de leegstaande bogen onder de spoorweg bij Bermondsey. Een win voor de brouwers en de buurt, maar vooral een win die snel gezelschap kreeg.

Stop! In the name of…

Ondertussen hebben een tiental brouwers zich in naburige spoorwegbogen geïnstalleerd. Een greep uit de bierstops die je kan bezoeken? Het aanbod krijgt er regelmatig een nieuw adresje bij, gezien meer en meer startende of al iets grotere craftbrouwers zich in Bermondsey vestigen. Maar EeBria Taproom, Partizan Brewing, Southwark Brewing Company, Anspach and Hobday, Bottle Shop, Brew by Numbers en Fourpure Brewing Co. misstaan zeker en vast niet op jouw to-dolijstje.

Dorst gekregen? Vijf tips die ik na m’n bezoek aan The Beer Mile heel graag met jou deel:

  1. De meeste plekken zijn brouwerijen die enkel op zaterdag openen als taproom voor de dorstigen. Op andere dagen kan je er – in het beste geval – enkel bier kopen om mee te nemen. Ook niet slecht natuurlijk, maar daarvoor reis je uiteraard niet het hele eind.
  2. Hou rekening met de openingsuren! Deze variëren tussen de verschillende stops. Kijk op voorhand waar je zéker heen wil en begin met die selectie.
  3. Toiletten zijn misschien wel de zwakste schakel in veel taprooms. Meestal is er maar één en vaak is die al properder geweest. Stel je bezoek dus niet té lang uit.
  4. Een van de stops heet ‘Bottle Shop’. Laat je hierdoor niet afschrikken, je kan hier ook iets drinken. Meer zelfs, ze hebben een immense selectie om ter plaatse te degusteren of om mee te nemen voor later.
  5. The Kernel heeft in z’n assortiment een reeks identiek dezelfde bieren waar enkel het type hop wisselt. Een ideale manier om het verschil tussen de verschillende hops te proeven en je favoriet te kronen. Let wel op: The Kernel is geen taproom, enkel een winkel.

The winner tastes it all

The Beer Mile en alles daar rond wint aan bezoekers, dat heb je ondertussen wel begrepen. En andere sectoren merken dat ook. The London Honey Company, England Preserves en The Bermondsey Gin Distillery hadden al een plek in de wijk. Nu komen daar geregeld nieuwe zaken bij die willen voorkomen dat je moet drinken op een lege maag.

Tijdens je volgende bezoek aan Londen is The Beer Mile een leuk idee om als zaterdagmiddag activiteit in te plannen. Zeker bij goed weer is het genieten in het zonnetje terwijl je de ene nieuwe bierontdekking na de andere doet. Voor zaterdagavond zou ik wel niet te veel actieve zaken meer op het programma zetten…

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid