Ramon Bilbao Rioja

La Rioja: ontdek de knotsgekke folklore in het belangrijkste wijngebied van Spanje

Zo klein La Rioja is, zo groot zijn haar troeven. Wie de rivier de Ebro doorheen het noorden van Spanje volgt, passeert de ene wijnvallei na de andere. De vele pittoreske stadjes katapulteren je zo terug naar de middeleeuwen. Geen wonder dus dat de regio zo gesteld is op haar tradities – zéker wanneer het over wijn gaat. Dit zijn enkele niet te missen zomerse feesten in Spanjes belangrijkste wijnregio.

Het feest van San Mateo, Logroño, 15-22 september

De traditie van San Mateo gaat terug tot de 12de eeuw, toen Logroño, de hoofdstad van La Rioja, de toestemming kreeg om een jaarlijks festival te organiseren. Door de jaren heen is dat uitgegroeid tot een groots wijnfeest dat de jaarlijkse oogst viert, tegenwoordig bekend als The Wine Harvest Festival of Rioja.

Eén van de indrukwekkendste activiteiten tijdens de feesten, is het pletten van de druiven. Traditioneel geklede mannen pletten blootvoets de druiven tot het eerste druivensap van de oogst ontstaat. Dat wordt geofferd aan de Onze Lieve Vrouw van Valvanera, één van de patroonheiligen van La Rioja. De festiviteiten duren een hele week en zijn een waar spektakel met muziek, eten, drank en vuurwerk.

Het brood- en kaasfestival, Quel, 6 augustus

In Quel vieren ze een nogal vreemde, maar wel héél lekkere traditie. Al sinds de 15de eeuw, toen een dodelijke epidemie uitbrak, gooien ze in de stad op 6 augustus brood en kaas naar de inwoners. De vliegende broden en kazen zorgen elk jaar opnieuw voor hilarische taferelen, maar laat je niet misleiden door de gezellige sfeer: iedereen gaat voor de grootste vangst. Niets smaakt beter dan een zelfgevangen stuk brood met lokale kaas, vergezeld van een vino tinto de La Rioja.

The Battle of Wine, Haro, 29 juni

Voor de leukste traditie moet u naar Haro, een klein stadje dat vooral bekendstaat om de wijngaarden van Ramón Bilbao. Op 29 juni vieren ze daar San Pedro door… wijn over elkaar te gieten. Die traditie dateert eveneens van lang geleden, toen Haro en het nabijgelegen stadje Miranda de Ebro het niet eens raakten over wie nu de eigenaar van enkele rotsen was. Vandaag is het een vredige en grappige strijd tussen de deelnemers, die in twee groepen worden verdeeld. Het spektakel van de zijlijn bekijken is geen optie: wie het wil zien, moet zelf meedoen!

Heb je het meer voor wijn drinken in plaats van gooien? Dan vind je Ramón Bilbao ook gewoon bij Delhaize. Met de zomerse temperaturen smaakt de Lalomba Rosado op z’n best: een fruitige, frisse rosé, die op elk zonnig terras past.