Je kent het wel: je bent normaal altijd zo georganiseerd dat er steevast een fles koud ligt voor ‘je weet maar nooit’. Tot je hele vriendengroep plots onverwacht voor de deur staat en je koelkast je net die dag teleurstelt. Op zo’n snikhete zomerdag haal je natuurlijk ook net iets minder snel (en graag) een flesje rood boven. Gelukkig zijn er heel wat manieren om je wijn snel, efficiënt én zonder verlies van smaak op de juiste temperatuur te krijgen. Lees snel verder!

De truc met de ijsemmer  

Heb je nog geen ijsemmer in huis? Dan is het hoog tijd om je er eentje aan te schaffen, want die kan wel érg van pas komen tijdens noodsituaties. In tussentijd kan je deze truc ook met een gewone emmer uitvoeren. Vul de emmer half met water en voeg een ruime hoeveelheid ijsblokjes toe. Leg de fles in de ijsemmer, strooi een paar eetlepels zout over de ijsblokjeset voilà: een klein kwartiertje later heb je de wijn op de perfecte apéro-temperatuur. Dankzij het zout geven de ijsblokjes namelijk sneller hun koelte af, wat je fles alleen maar ten goede komt.

Keep it cool met een koeljasje

Nog zo’n wine essential die elke wijnliefhebber in huis moet hebben: een koeljasje, of zoals het ook nog genoemd wordt: een koelmanchet. Dit zakje leg je standaard in de diepvriezer en haal je eruit om je fles wijn snel te verfrissen. Reken hier opnieuw een vijftiental minuutjes en je wijn is helemaal klaar om uit te schenken. Extra voordeel van het koeljasje: het maakt je wijn niet alleen koud, maar houdt je wijn ook koud als die vanuit de koelkast op een zonnig terras wordt gezet.

Geen smaakverlies in de diepvries        

Hoewel je vast al meermaals gehoord hebt dat een wijn in de diepvriezer steken een absoluteno-gois, hebben de meeste wijnkenners er niet zo’n groot probleem mee. Het wordt pas een probleem als je de fles té lang in de vrieskou laat zitten en de kurk gaat bevriezen. Maar een dikke tien minuten op temperatuur laten komen in het vriesvak? Gewoon doen, want daar gaat de smaak van je wijn écht niet onder lijden.

 Niet alleen mooi, maar ook fris: de diepvriesdruif    

We vertelden je daarnet nog dat waterige ijsblokjes in je wijn voor niets goed zijn. Ijskoude druiven, daarentegen? Een absolute winnaar! Je glas koelt snel af zonder je wijn te verwateren én zo’n druif in je wijn oogt nog eens erg leuk ook. Een extra tip voor wie allang weet wat zijn favoriete wijn is en die dan ook altijd in huis heeft: maak ijsblokjes van de wijn zelf. Die smelten net zoals gewone ijsblokjes, maar zorgen voor een rijker gevuld wijnglas. Want wie zegt er nu ‘nee’ tegen meer wijn? 

Gij zult altijd wijn hebben klaarliggen in de koelkast                                                                                 

Onze beste tip is om het probleem te vermijden: zorg er altijd voor, zeker in de zomer, dat je een lekkere, frisse fles wit of rosé koud hebt staan. Onze zomerse suggestie: de fruitige wijnen van Esporão, perfect voor een verkoelend glaasje in de zon. Wie koelkastdrama’s liever vermijdt, kan zeker ook atypisch kiezen voor een zachte, rode wijn. Daar kan Esporão eveneens bij helpen. Neem zeker een kijkje tussen hun aanbod bij Delhaize en haal het maximum uit je zomer! 

 

Esporão
Esporão

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid