Hoera, tijd voor kerstbier! Maar wat is het precies?

Kerstmis zorgt altijd voor veel lekkers, ook in bierland. Brouwerijen lanceren voor de feestdagen een speciaal kerstbiertje dat mooi past bij de koude en sfeer van buiten. Zalig om het opnieuw warm van te krijgen. Enkele vragen en antwoorden over dit tijdelijke feestbiertje.

Wat is kerstbier?

Om te beginnen… kerstbier is geen stijl, maar een label dat een brouwerij op haar eigen bier plakt. In theorie kan dus élk bier een kerstbier zijn. Er hangen geen voorwaarden aan vast.

Oké, wat is dan meestal een kerstbier?

We linken deze term vooral aan zoetere donkere bieren met een hoog alcoholpercentage en veel malttoetsen. Stouts, porters, zware dubbels… Terugkomende smaken bij kerstbieren zijn kaneel, nootmuskaat, gember en curaçao. Maar ook smaken als koffie en chocolade zijn heel welkom. Toch hebben kerstbieren vaak de neiging een beetje van dat bittere af te stappen.

En bestaat dat al lang, kerstbier?

Waarschijnlijk al langer dan Kerstmis… Er zijn verhalen over bier dat maar één keer per jaar speciaal werd gebrouwen voor tijdens feestmomenten. Het vieren van Kerstmis op 25 december ligt maar vast sinds de 4deeeuw. De traditie van het kerstbier is dus ouder dan de feestdag an sich.

Hoe heet dat in andere landen?

Kerstbier heet in het Engels ‘Christmas beer’, in het Frans ‘biere de Noël’, in het Duits ‘weihnacht’, in het Italiaans ‘birra natalizia’, in het Spaans ‘Cerveza navideña’ en in Scandinavië ‘jul’ of ‘juleol’. Het is dus zeker geen gebruik dat enkel bij ons in België voorkomt.

Kan ik enkel nú kerstbier drinken?

Ja… en nee. Enkel in deze periode van het jaar wordt kerstbier onder die noemer verkocht. De eerste maanden van het nieuwe jaar vind je de flesjes ook nog wel – vaak met korting – omdat de stock op moet. Toch is er een kanttekening bij kerstbier: soms is het gewoonweg een donker bier dat ook de rest van het jaar beschikbaar is, gewoon met een ander label. Het krijgt nu het kerstlabel om de verkoop te boosten. Marketing, hé…

De hamvraag: is het lekker?

Dat hangt uiteraard af van enerzijds wat jij graag drinkt en anderzijds van het kerstbier zelf. Zoals je hierboven kan lezen: het is niet mogelijk om ze allemaal onder één noemer te plaatsen. Er is heel veel verschil. Maar aangezien steeds meer brouwerijen een kerstbier uitbrengen, zijn er uiteraard enkele échte toppers binnen het gamma. Ratebeer maakt voor ons dit overzicht. Aanraders uit eigen land: St. Bernardus Christmas Ale, De Dolle Stille Nacht, Struise Tsjeeses en Gouden Carolus Christmas/Noël van Het Anker.

Cheers!