bier artikel

Hoe lang kan je bier bewaren?

Wijnliefhebbers hebben vaak een gigantische collectie wijn in hun kelder liggen, wachtend tot wanneer hij ideaal is om te drinken. Maar hoe zit dat met bier? Wordt bier ook beter als je het bewaart? Of wordt het net slechter?

Het korte antwoord: bier is beperkt houdbaar. Versta daaronder dat je beter geen gigantische collectie aanlegt om binnen enkele jaren pas te drinken. Wie ooit eens een oude bak pils vond in zijn garage kan het ongetwijfeld beamen: de smaak is… anders? Na zo’n half jaar gaat het snel bergaf met pils. De frisheid, geur en smaak verdwijnt en het wordt een klef brouwsel.

Afhankelijk van de bierstijl

Ik spreek bewust over ‘pils’, want de regel van zes maanden geldt niet voor elke stijl. Het ene bier bewaart namelijk langer dan het andere. Sommigen worden zelfs beter na een tijdje – maar zelden bedoelen we hier de vele jaren ligtijd van een goede wijnfles.

Bierstijlen waar je best niet te lang mee wacht zijn, naast de pils, de witbieren, lichte blonde bieren en zeker de IPA’s. Die laatste drink je best zo snel mogelijk na hun botteling. Door de vele aroma’s en bittere hops neemt de intensiteit bij IPA heel snel af.

Zwaardere bieren met wat meer alcohol kunnen beter tegen het wachten. De zwaardere donkere dubbels en de stouts verdragen wel enkele jaren. Bier die houtrijping onderging (bv. barrel aged) is een van de weinige types die een positieve smaakevolutie kan kennen. Het is enorm interessant om hiervan verschillende jaargangen naast elkaar te proeven.

Dé grote uitzondering

De laatste groep is degene waar we als Belgen het meest fier op moeten zijn: de oude geuzes. De unieke wilde gist in deze brouwsels blijft voor evolutie zorgen. Zelf dronk ik eens een geuze van bijna dertig jaar oud – een van de meest fantastische bieren die ik ooit proefde. Tien jaar, twintig jaar, dertig jaar, veertig jaar… Bij oude geuze kan het. Tip: biercafé ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ in Eizeringen heeft een wereldberoemde collectie oude geuzes. De bar is enkel open op zondagnamiddag, maar verdient echt een bezoekje.

En de vervaldatum?

Op bierflesjes en -blikjes staat ‘ten minste houdbaar tot’. Dat is een wettelijke verplichting voor alle dranken met een alcoholpercentage minder dan 10. Tot dat moment garandeert de brouwer de smaak. Daarna kan het bergaf gaan met de kleur, geur… Ziek zal je er niet snel van worden. Het is puur een kwestie van de kwaliteit.

Bewaren is key

Belangrijk is wel een bier onder de juiste omstandigheden te bewaren. Dat betekent in een donkere omgeving onder een constante temperatuur van 10 à 15 graden. Voor de schenktemperatuur kijk je best op het flesje of blikje.