Het eeuwenoude recept van het Antwerpse Seefbier terugvinden en opnieuw brouwen, dát was zijn grote droom. Drie jaar lang heeft Johan Van Dyck, ooit nog directeur bij Duvel Moortgat en Marketeer van het Jaar, moeten zoeken. Intussen is zijn droom gerealiseerd én te proeven in cafés in binnen- en buitenland. Een prachtig verhaal dat we graag koppelen aan een pleidooi voor ongefilterd bier.

Drie jaar heeft Johan gezocht naar het recept van Seefbier: een troebel, blond bier met een – volgens de legende – kruidige smaak. Via oude boeken, heemkundige kringen, een helpende hand van professor Freddy Delvaux en de opleiding Brouwen van de KU Leuven, tapte hij in 2012 uiteindelijk opnieuw het historische bier. En met succes.

Toenmalig burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens vergeleek het Seefbier in één adem met dé Antwerpse bierklassieker: het bolleke De Koninck. Dat deed Johan blozen, maar niet stilzitten. Met een crowdfundingcampagne stampte hij een brouwerij uit de grond: de Antwerpse Brouw Compagnie. Maar die kon de grote vraag naar Seefbier al snel niet meer bijhouden. Het gaf Johan moed, waarna er met Bootjes Bier, Nonkel Pater en Super Cadix nog drie bieren bijkwamen.

Het is een mooi verhaal, maar het werd nog mooier toen we Johan en zijn team – klein, maar enthousiast – ontmoetten in de Antwerpse Brouw Compagnie. De passie schuimt er harder dan de kraag van een recht getapte pils. Logisch, als je een topjob opgeeft voor een sprong in het onbekende, maar het geloof van Johan in zijn verhaal is groot. En terecht.

Gewaagde keuze

Een mooi verhaal is natuurlijk nog geen garantie op lekker bier. Maar in het geval van Seefbier, moeten we volmondig toegeven dat alles klopt. De kruidige en granige smaak werkt goed in combinatie met de banaanaroma’s. Je ruikt en proeft veel, en het is net dat wat aan de keuze voor ongefilterd bier ligt.

Bij veel (commerciële) doordrinkbieren ondergaat het eindproduct tot vier filteringen voor het in je glas terechtkomt. Zo bekom je – vooral bij pils – de typische heldere kleur, maar tegelijk boet je stevig in aan vitaminen en voedingsbestanddelen, en dus ook aroma’s.

Seefbier is niet gefilterd: je dient het dus, zoals bij trappisten, zachtjes uit te gieten. Maar zelfs dan zal het resultaat nooit helder zijn. In het buitenland hebben ze ‘t dan over hazy of cloudy. Vol inzetten op zulk bier is risicovol aangezien veel cafébezoekers het doorzichtige pilsje gewoon zijn. De keuze is dus gewaagd, maar de meerwaarde enorm.

Brouwerijbezoek

Johan en z’n Seefbier, het is een leuk verhaal om aan de toog te horen. Idealiter wordt het door hem zelf verteld. Zie je dat zitten? Spring binnen bij de Antwerpse Brouw Compagnie in het Noorderpershuis, aan het Kattendijkdok-Oostkaai. Je kan een bezoek aan de brouwerij combineren met een versgetapte Seef op het gezellige binnenplein. En met wat geluk kom je Johan daar tegen. Schol!

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid