Op 6 en 7 oktober kan je – al – voor de achtste keer een eerbetoon brengen aan Modeste Van den Bogaert. Hoe? Door enkele bieren te gaan proeven op het Modeste Bierfestival bij Brouwerij De Koninck. Een aangename manier om iemand te herdenken, toch? Mijnheer Modeste was dan ook een heel bijzonder man voor de bierscène in Antwerpen.

In 1949 neemt Modeste Van den Bogaert bij Brouwerij De Koninck de rol van zaakvoeder over. Hij zal meer dan 50 jaar aan het hoofd staan en de brouwerij uitbouwen tot dé referentie op de Antwerpse bierkaarten. De faam van Het Bolleke is vooral aan hem te danken. In 2002 wordt hij opgevolgd door zijn zonen Bernard en Dominique. Die zullen de brouwerij in 2010 verkopen aan Duvel Moortgat om een succesvolle doorstart te verzekeren.

RIP Mijnheer Modeste

Op 1 oktober 2010 overlijdt Modeste Van den Bogaert op 88-jarige leeftijd. Een week later vindt zijn druk bijgewoonde begrafenisplechtigheid plaats in de kathedraal in Antwerpen. Het eerbetoon van het bierfestival is er een dat hij zeker op prijs zou stellen. De bieren van De Koninck hebben een prominente plaats op het programma. Maar de bierlijst is veel langer dan dat.

Lekker programma

De volledige lijst met aanwezige brouwerijen voor het Modeste Bierfestival editie 2018 vind je hier. Een greep (die stiekem wat voorkeuren verraadt) uit het aanbod: D’Achouffe,’t Verzet, Het Anker, De Dochter van de Korenaar, Brasserie de la Senne, Bieren Cabardouche en Vleesmeester Brewery. Ook is er traditioneel een buitenlandse verrassingsbrouwerij aanwezig. Dit jaar zijn dat de brouwers van Browar Nepomucen uit Polen.

Ook aan de hongerigen wordt gedacht. Er zijn foodtrucks aanwezig en sommige standen bieden een lekkere selectie van artisanale producten aan. De rode draad? Ze passen allemaal prima bij een lekker biertje.

Aantrekkelijke formule

Hoe kan je nu al die bieren proeven? De toegang tot het festival is gratis. Wel koop je een degustatieglas voor 3 euro en je betaalt vervolgens 1 euro per consumptie. Een aantrekkelijke formule die toelaat om vooral veel te proeven. Die keuze past volledig bij de visie van de organisatie van het Modeste Bierfestival. Die is in handen van het Antwerps BierCollege, een gezelschap bierliefhebbers die zich zowel fans van bier als van de biercultuur noemen. Hun leuze: wij drinken niet, wij degusteren.

Modeste Bierfestival. Zaterdag 6 en zondag 7 oktober tussen 11 en 19 uur. Ingang van het festival is via Brouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen.

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid