Het geheim van een goeie cava voor weinig geld

Niks beter dan een een lekkere fles cava om ieder feest met een knal van start te laten gaan. De cijfers tonen aan: de Belg drinkt ‘t graag, en véél. Maar welke fles ontkurk je tijdens een familiefeest of geef je af zonder schaamrood op de wangen als je bij vrienden gaat aperitieven?

Hoewel champagne met zo’n 300 miljoen flessen per jaar een instituut blijft, zet cava met 245 miljoen flessen per jaar z’n stevige opmars verder. Wist je trouwens dat België de belangrijkste exportmarkt is voor cava, nog voor Duitsland? Klein landje, grote dorst.

Dat Belgen massaal voor cava vallen – we maken met 10 miljoen inwoners 30 miljoen flessen per jaar soldaat – ligt hoogstwaarschijnlijk aan de prijs-kwaliteitverhouding. Terwijl je voor champagne al snel 30 euro moet neertellen, vind je al voor 8 à 9 euro een heel degelijke cava.

Wat is (goeie) cava?

Cava is Spaanse mousserende wijn die gemaakt wordt met het sap van drie druivensoorten:  macabeo, parellada en xarel-lo. Bij de tweede gisting moet de wijn minimum negen maanden rijpen op fles. Cava en champagne worden dus op dezelfde manier gemaakt, volgens de méthode traditionel. De betere cava’s rijpen vaak nog iets langer.

Als we ons gaan toespitsen op het wijnhuis Perelada, komen we uit bij enkele uitstekende exemplaren. Perelada is één van de befaamdste wijnhuizen van Catalonië en hun oenoloog, Delfí Sanahuja, viel dit jaar nog in de prijzen voor het maken van enkele topwijnen.

Perelada – Brut Reserva

De Brut Reserva van dit domein blijft 15 maanden (!) in de kelder. Dat zorgt voor extra rijpe aroma’s van apple, hooi en citrus. Tijdens het proeven bloeit de cava helemaal open met heerlijke citrusaroma’s en broodkruim in de afdronk. Je vindt ‘m bij Delhaize voor € 8,99/fles.

Perelada – Brut Rosé 

De rosé cava van Perelada wordt gemaakt van de druiven Monastrell, Pinot Noir en Trepat. Deze wijn heeft een mooie zalmroze kleur, met uitgesproken geuren van wilde aardbeien en rood bosfruit. De afdronk is droog, zoals een brut hoort te zijn. De wijn wordt verkocht bij Delhaize voor € 8,99/fles.

Win een reis naar Barcelona voor 2 personen

Nog tot en met 31 januari 2019 maak je bij elke fles Perelada Brut Reserva die je koopt kans op een reis naar Barcelona voor twee personen! Haast je dus naar de winkel, ontkurk een flesje Perelada Brut Reserva en ontdek of jij gewonnen hebt op de onderkant van de capsule. Succes!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid