Het Bollekesfeest, veel meer dan een biertje drinken

Augustus, dat is voor mij telkens weer uitkijken naar het Bollekesfeest in Antwerpen. Het stadsfestival met de nadruk op eten en drinken wordt sinds 2007 georganiseerd in de historische binnenstad – buiten dan enkele edities op de Gedempte Zuiderdokken en is een vaste waarde van de Antwerpse zomer. Vroeger was dat nog samen met Antwerpen Proeft, maar beiden zijn intussen uitgegroeid tot volwaardige, aparte evenementen.

Wie kan tellen zag dat het toch al de 13e editie was, maar dat bracht zeker geen ongeluk. Integendeel, brouwerij De Koninck had zelfs iets te vieren dit jaar. Hun iconische bier was dankzij het typische glas officieus al erg lang bekend als “een Bolleke”, maar sinds vrijdag 16 augustus is dat ook officieel zo. Met een certificaat van de stad werden zo de feestelijkheden op een passende manier geopend. En dankzij heel wat optredens (comedy, muziek), dj-sets of de mini club van De koninck, bleven die het hele weekend duren, verspreid over de Groenplaats, de Grote Markt en het Steenplein.

Een hapje, een drankje

Zelf kon ik enkel op zondag gaan en ik heb die dag vooral doorgebracht op de Groenplaats, waar het Streekfoodfestival naar jaarlijkse gewoonte de tenten had opgeslagen. Betalen doe je cash of met een handige oplaadkaart. Die laatste had ik me de avond ervoor snel al even aangeschaft, dus ik was er klaar voor. Tijdens het Bollekesfeest verzamelen zich elk jaar een boel smakelijke streekproducten vanuit de hele provincie zich rond het standbeeld van Rubens. Bornemse speculoos van Vermeiren, Amberes koffie van Verheyen, kaas van Martens in Schilde, Hoogstraatse aardbeien en echt nog heel wat meer.

En qua drank eist De Koninck zeker niet de alleenheerschappij op, ook stadsgenoten Antwerpse Brouw Compagnie (van o.a. Seefbier) en ‘t Pakhuis (van o.a. Den Bangelijke), brouwerij Het Anker uit Mechelen (o.a. Gouden Carolus) en de iconische likeur Elixir d’Anvers waren aanwezig. En dat allemaal begeleid door Radio Expres, die hun live uitzending ter plaatse tussen de kraampjes deden.

Ik heb me tegoed gedaan aan gerechtjes met Filet d’Anvers, verschillende kroketjes, een kaasbordje en wafeltjes. Doorgespoeld met enkele Bollekes natuurlijk. Hoewel ik ook niet kon weerstaan aan een cocktail met Elixir…

Duurzaam

Het Bollekesfeest doet ook zijn best om zo duurzaam mogelijk te zijn, afval kan gesorteerd worden in verschillende bakken en alle drank wordt al enkele jaren in herbruikbare bekers geschonken. Daar betaal je een kleine waarborg voor, maar die krijg je dan gewoon terug wanneer je je beker(s) terugbrengt. Wie wil kan zijn of haar beker en dus de bijhorende waarborg ook aan We Love Marie schenken, een stichting die zich inzet voor langdurig zieke kinderen. Dat geldt trouwens ook voor je oplaadkaart, als daar nog een bedrag op staat. Wie toch liever het bedrag recupereert kan dat gewoon via de site van het Bollekesfeest doen.

Ik kijk in elk geval al uit naar editie nummer 14, volgend jaar. Kom ik jou daar ook tegen?