Tafel gedekt met thee en een blok Gruyère kaas.

Gruyère AOP kaas en thee: een match made in heaven

Er ooit al aan gedacht om het stuk taart bij je afternoon tea te vervangen door een stuk Gruyère kaas? Het klinkt misschien vreemd, maar de twee zorgen voor een ware smaakexplosie in je mond. Al enkele jaren zijn Gruyère AOP en thee onafscheidelijk. Naast een gemeenschappelijke heerlijke smaak, delen ze ook dezelfde liefde voor authenticiteit. Een match made in heaven!

Le Gruyère AOP kennen we allemaal wel. Moest je toch nog wat twijfelachtig zijn, verduidelijken we het je met plezier: de kaas komt van Gruyères uit de Zwitserse Voor-Alpen. Het is wellicht een van de bekendste kazen die dan ook de Zwitserse kaascultuur op de kaart gezet heeft. Ondertussen is de kaas een economisch, gastronomisch en zelfs cultureel erfgoed geworden in de streek.

Smaakexplosie

Gruyère wordt tot op de dag van vandaag nog steeds op een traditionele wijze geproduceerd in de Zwitserse bergen. De kaas wordt gemaakt met koeienmelk en de toevoeging van bergkruiden geeft de kaas kruidig pikante aroma’s waardoor de Gruyère een unieke en herkenbare smaak krijgt. Ondertussen bestaan er al talrijke varianten van de kaas. Zo heb je bijvoorbeeld de Gruyère AOP Classic 8 maanden of de Gruyère AOP Reserve 12 maanden.

De combinatie van thee en Gruyère zorgt voor een echte smaakexplosie. Ze hebben veel raakvlakken, zoals bijvoorbeeld de aroma’s van de streek waarin ze traditioneel gemaakt werden. Deze zorgen ervoor dat de smaken elkaar perfect aanvullen. Maar de aroma’s kunnen ook contrasteren, waardoor ze onze smaakpapillen op een compleet andere manier prikkelen.

Tafel gedekt met thee en Le Gruyère kaas.

©️Le Gruyère

3 heerlijke Gruyère- thee combinaties

1. Le Gruyère AOP Classic 6 maanden en Kamairicha, een Japanse groene thee

Gruyère AOP Classic 6 maanden wordt in de vallei geproduceerd. De kaas is nog redelijk jong, waardoor je bij de eerste hap de smaak van warme melk en room krijgt. De nasmaak is dan eerder wat zoeter. Deze aromatische kaas kan je combineren met een Japanse groene thee. Wij raden de Kamairicha aan die een lichte, verfrissende smaak heeft met hier en daar zoete toetsen.

 

2. Le Gruyère AOP Reserve 12 maanden en Bai Hao, ook wel Oriental Beauty of Fancy Oolong genoemd, van de Wulong-theefamilie

De Gruyère AOP Reserve 12 maanden heeft een iets pittigere smaak door de toevoeging van zwarte peper. Uiteindelijk wordt het mondgevoel wel verzacht door de smaak van geplette amandelen en een nasmaak van karamel en zachte tonen van champignons. Je kan deze kaas best combineren met een thee van de Wulong-theefamilie uit Taiwan. De Oriental Beauty is een halfgegiste thee met kastanje-aroma’s. Heerlijk in combinatie met de Gruyère AOP Reserve 12 maanden.

 

3. Gruyère d’Alpage AOP 12 maanden en Gyokuro Okabe, een groene thee uit Japan

De laatste combinatie is er eentje met de Gruyère d’Alpage AOP 12 maanden. De kaas heeft een fijnkorrelige textuur waardoor de aroma’s van noten, bloemen en fruit goed tot uiting komen. Deze smaak past dan ook perfect bij de plantaardige accenten van spinazie en zonnebloempitten in de Gyokuro Okabe, een heerlijke groene thee.