Afgelopen maandag 4 november maakte Gault&Millau zijn selectie van de beste restaurants van België bekend. De beste nieuwkomer in de gids is het restaurant August van Nick Bril in Antwerpen. August opende nog maar net zijn deuren in april, maar prijkt nu al op de lijst met een mooie score van 15 punten. De felbegeerde prijs van Chef van het Jaar ging naar Bert Meewis van restaurant Slagmolen in Oudsbergen.

Maandagmiddag werd in de AED Studio’s in Lint de Gault&Millau-gids voor 2020 voorgesteld in aanwezigheid van de pers en duizenden professionals uit de restaurantsector. De gids telt dit jaar 1300 adressen met 130 nieuwe adressen. De lijst telt ook 190 adressen minder, voornamelijk door sluiting.

Hoewel de restaurantsector moet vechten om te overleven, blijft België prachtige adressen behouden van toprestaurants. Geen verrassingen aan de top van de lijst waar Hof van Cleve in Kruishoutem en Bon Bon in Brussel aan de top blijven met een prachtig puntentotaal van 19,5. De verrassing kwam eerder voor Nick Bril, die met zijn restaurant August met de eer van beste nieuwkomer ging lopen.

Concurrentie voor The Jane?

Na slechts acht maanden open te zijn behaalt Nick Bril al 15 punten in de Gault&Millau-gids van 2020 met zijn restaurant August. Dit restaurant bevindt zich in de buurt van The Jane, waar de Nederlandse chef-kok ook de dagelijkse leiding heeft. Je zou je dan kunnen afvragen of August geen concurrentie is voor The Jane, dat ook dit jaar weer een topscore kreeg van 18 punten.

Maar niets is minder waar want het zijn twee totaal verschillende concepten. Waar The Jane moet meedraaien op het hoogste culinaire niveau, is August meer laagdrempelig. In August moeten bijvoorbeeld ook gewoon vrienden ’s middags gezellig kunnen komen lunchen, zonder maanden op voorhand te reserveren zoals bij The Jane wel het geval is. Beide restaurants zullen dus nooit in elkaars vaarwater zitten.

Chef van het Jaar

Voor de zeventiende editie van de Gault&Millau-gids is de titel Chef van het Jaar toegekend aan Bert Meewis van restaurant Slagmolen in Oudsbergen. Een mooie erkenning dus voor het restaurant dat al 25 jaar bestaat. Zijn keuken heeft vooral oog voor basisproducten en hij weet met de opfrissing van de klassieke keuken, deze weer helemaal hip te maken. Het Limburgse restaurant biedt naast hun culinaire hoogstandjes ook een prachtige tuin in het groen waar het altijd gezellig tafelen is.

Jef Vyncke

Ik ben een echte foodie en wine enthousiast. Verder vertoef ik vaak in aangenaam gezelschap en zet ik al eens een stapje in de wereld.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid