#Foodtrend: Biodiversiteit zit in de ecologisch verantwoorde lift

Het milieu is net zoals ons opwarmend klimaat een “hot topic”. Niet zo heel verwonderlijk dus dat de foodsector vlotjes deze trend volgt. Met de recente klimaatmarsen in het achterhoofd, moeten we er alles aan doen om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We moeten dus duurzaam beginnen omspringen met onze aankopen, ook op vlak van food.

Hoewel we met man en macht onze voedselverspilling massaal binnen de perken proberen houden, moeten we de focus vooral leggen op de biodiversiteit van ons voedsel. De biowatte? Wel, dat leggen we even kort uit: biodiversiteit gaat over de verscheidenheid aan plant- en diersoorten die leven op aarde. Onze voedselteelt en landbouw hangen grotendeels af van planten en dieren die zich rondom ons bevinden. Bizar dus om ons voedsel ver van huis te zoeken, terwijl er een schat aan lekkere voedingsmiddelen in onze eigen omgeving te vinden is. 

Meer dan 50.000 eetbare planten op de wereld

Wist je dat er meer dan 50.000 eetbare planten te vinden zijn op onze aardbol? Hoewel we nog steeds 60% van onze energiebehoeften halen uit rijst, tarwe en mais, kan het dus wel degelijk anders en vooral: beter voor het milieu. Bovendien zorgt de focus op het telen van deze paar gewassen ervoor dat andere plant- en diersoorten verdwijnen.

Gelukkig zijn steeds meer voedselbedrijven zich hiervan bewust en bereid om hier iets aan te doen. Zo ontwierp Knorr in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds (WNF) een lijst van vijftig gewassen die we vaker op onze borden moeten terugvinden, zoals bepaalde zeewieren en bonen.

Hoe breng je biodiversiteit op je bord?

Naast de gewassen op bovengenoemde lijst vaker in je mealpreps verwerken, kan je natuurlijk nog veel meer ondernemen. Alle vegans ter wereld zullen momenteel een vreugdedansje van jewelste doen, maar plantaardig eten is nu eenmaal een winner. Groenten en fruit voorzien de wereldbevolking dan ook op een duurzame manier van eten. Verder zijn insecten als voeding ook bijzonder duurzaam. Hoewel de meeste mensen nog niet staan te springen voor geroosterde krekels, hebben ze wél een kleinere impact op het milieu

Een laatste voedingstip is de – voorlopig nog niet zo bekende – Omegabaars. Deze vis van bij ons wordt gekweekt in regenwater. Omdat hij ook een vegetarisch dieet volgt, helpt de Omegabaars je in no-time aan een kleinere ecologische voetafdruk. We gebruiken zelfs de meststoffen die deze vissen produceren voor tomatenplanten. Bovenal is de Omegabaars heel lekker en bevat hij meer omega 3-vetzuren dan vele andere vissen. Tijd voor een tripje naar de supermarkt?

Jef Vyncke

Ik ben een echte foodie en wine enthousiast. Verder vertoef ik vaak in aangenaam gezelschap en zet ik al eens een stapje in de wereld.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid