food pairing kaas

Foodpairing met bier, lambiek en geitenkaas

Say Cheese! Miljoenen foto’s van mooi gedresseerde borden prikkelen dagelijks onze zintuigen. Toch zijn er nog vele geheimen te ontdekken, combinaties die zo verrassend uit de hoek komen dat ze gedeeld moeten worden. Bier en kaas laten samenspelen is niet altijd evident, beide producten zijn rijk aan veel uiteenlopende smaken. Het is handig om wat richtlijnen te volgen, maar in experimenten zitten zeker ook verrassende combinaties.

Bier is een beter maatje voor kaas dan wijn, vele bierkenners zullen het beweren. Dat bier sprankelend is komt goed uit. Koolzuurgas helpt om het vettig laagje van de kaas achtergebleven in de mond door te spoelen. Dit geeft een nieuwe dimensie en extra mogelijkheden in foodpairing met bier. En toch zijn er zoveel perfECTE KAAS EN WIJN PAIRINGS, EEN SPRANKELENDE DRANK IS DUS ZEKER GEEN MUST. IN HET PAJOTTENLAND VINDEN WE ENKELE BIEREN ZONDER KOOLZUURGAS ZOALS DE OUDE LAMBIEK OUD BEERSEL, LEKKER MET DE ST MAURE GEITENKAAS.

Oude Lambiek Oud Beersel

Enkel in de Brusselse Zennevallei zijn er Lambiek en Geuze brouwerijen en stekers. Allemaal produceren ze Belgische traditiebieren met een zurige smaak en een uniek karakter. Dit hebben ze te danken aan wilde gisten die enkel rond de Zenne zo’n gunstig effect hebben op het bier. Lambiek is het brouwsel waar ze allemaal mee starten. Dit wordt in tegenstelling tot andere bieren na het brouwen gekoeld in een ondiep open bad waar de winterse lucht tal van micro organismen en wilde gisten in het bier zal brengen. Na een nachtje brengen ze dit over in houten tonnen waar ze één, twee of drie jaar vergisten en rijpen.

Die meerjarige lambieken worden met elkaar vermengd om geuze te maken, of ze worden geblend met verse krieken voor het maken van oude kriek. Maar natuurlijk kan lambiek ook zo gedronken worden. Ongeblend komt er geen nieuwe vergisting op gang en zal er geen koolzuurgas in zitten of schuim op staan. Oud Beersel tapt hun lambiek rechtstreeks van de houten tonnen af in zakken, verpakt in hun Beer Box. Verfrissend, fruitig en licht in alcohol.

St Maure geitenkaas

Deze zachte geitenkaas wordt op verschillende plaatsen gemaakt. In de Saint Maure van het Franse Touraine zit dat typische houten rietje zodat er wat lucht aan kan en de kaas niet zomaar uit elkaar valt. Een variant wordt ook gemaakt in het Belgische Durbuy. Telkens bestrooien ze de lange cilindrische vorm met gezouten houtskoolas. Dit zorgt niet alleen voor een lekkere schimmelkorst maar ook voor een droge textuur binnenin.

Foodpairing met lambiek en geitenkaas

Begin zeker met een slokje lambiek, die laat meteen zijn fris fruitige karakter kennen. Proef daarna de kaas en slik door met wat bier. De droge textuur van de kaas laat veel minder een vettig laagje achter in de mondholte, perfecte match met de lambiek. Het lichte bier zonder koolzuurgas zou niet echt opkunnen tegen romige kazen. Een zacht zurig karakter proeven we zowel in de kaas als in het bier, ze completeren elkaar perfect. De zilte smaak van de St Maure komt hierdoor zelf nog wat meer naar boven. De Oud Beersel lambiek geeft tot slot een fruitige toets van groene appels en pompelmoes aan deze foodpairing. 

In de dozen van Oud Beersel zijn vele andere lambieken te vinden zoals faro, kriekenlambiek en lambiek met uiteenlopende infusions. Genoeg om verder te experimenteren, zeker ook met andere kazen met een zacht karakter en droge textuur.

Haal de kazen bij voorkeur bij een betere kaaswinkel zoals Schoonvliet in Beveren. De Oude Lambiek Oud Beersel kan je kopen in geselecteerde drankenhandels of bij de stekerij in beersel zelf.