Voor de derde keer op rij wil Tasting Club jouw blik – sorry, deze was niet expres – verruimen als het op bier aankomt. Deze week nemen we de zoute bieren even onder de loep. Een soort die we bij het wijnproeven nooit zullen tegenkomen. Bij bier kan zout echter voor een extra aroma zorgen en kan het geweldig goed werken tijdens foodpairing.

Zout is, net zoals zuur een smaak die we vooral aan de zijkant van onze tong proeven. Sommige mensen zijn hier heel gevoelig voor, anderen veel minder. Bij de smaak zout denken we meteen aan de witte natuurlijke grondstof. Zout is aanwezig in veel zeevruchten zoals oesters en haring, maar ook in massa’s kazen en… zoute pinda’s en chips. Veel fastfood bevat ook veel zout. Zo heb je na het eten van een hamburger of pizza in een bepaalde keten vaak veel dorst, toch?

Wat zorgt voor de zoute smaak

De vier basiscomponenten van bier zijn: water, graan, hop en gist. Normaal zit er niet veel zout in bier, behalve in enkele specifieke stijlen. Zij bekomen die smaak doordat het zout al aanwezig is in de belangrijkste grondstof: het water. In bepaalde streken zit er meer zout in het water. Als je daarmee aan de slag gaat, dan behoudt je brouwsel die aroma’s.

Zout is goed voor je

Zout is een smaakmaker en een stof die ons lichaam nodig heeft. Een beetje zout bevordert de spijsvertering. Maar, zoals met alles, is een teveel aan zout schadelijk voor de gezondheid. Het kan zorgen voor een hoge bloeddruk met natuurlijk tal van gezondheidsrisico’s. De hoeveelheid zout in een bier is altijd heel klein. Je hoeft je hier dus geen zorgen te maken.

Foodpairing

Bier linken aan eten is een trend. Vroeger was het steevast een fles wijn die op tafel kwam tijdens de maaltijd, maar tegenwoordig kan je met bier echter ook een massa boeiende combo’s maken. Dat is niet anders bij bieren met een zoutsmaak. Zalige pairings zijn gegrild en zeer pikant eten.

Ben je fan van zout?

Dan zijn volgende bierstijlen voor jou: gose, sommige stouts en dortmunders/exports. Gose, genoemd naar een rivier, is een biersoort die sinds de 18de eeuw wordt gebrouwen in de Duitse steden Leipzig en Goslar. Van oorsprong is het een zuur tarwebier met zoute toetsen afkomstig uit het lokale grondwater. Ook herken je de smaak van koriander. Net zoals bij ons Belgisch witbier bestaat de mout van de gose grotendeels uit tarwe. In de craftbierscène is gosebier aan zijn opmars bezig.

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid