Fan van bitter? Dan zijn dit jouw bieren

Bij bier kan je vier hoofdsmaken onderscheiden: bitter, zuur, zout en zoet. Dat is eentje meer dan bij wijn, waar zout problematisch zou zijn. De combinatie van die vier smaken zorgt voor het aroma in je mond. Wel is er discussie of er geen vijfde (umami) of zelfs zesde (vet) smaak is, maar die is minder prominent bij het klasseren van bierstijlen.

Bitter proef je vooral op de achterkant van de tong. Je vindt de smaak duidelijk terug in bijvoorbeeld bladgroenten, witloof en rabarber. In dranken wordt bitter vooral gelinkt aan koffie, tonic… en bier.

Wat zorgt voor de bittere smaak

Bier bestaat uit vier basiscomponenten: water, graan, hop en gist. Het is de hop, afkomstig van de hopplant, die hier voor de bittere smaak zorgt. Er bestaan honderden verschillende soorten hop en tegenwoordig is het een trend van variëteiten van overal ter wereld te gebruiken. Nochtans is onze Belgische hop ook van topniveau. Ons land telt twee hop enclaves: in het West-Vlaamse Poperinge en in Wallonië rond Waasten, Maltonne en Vodelée.

Niet iedereen is fan

Bitter is de meest populaire smaak die we met bier associëren. Toch is bitter vandaag de dag veel minder aanwezig dan pakweg twintig jaar geleden. Zoete bieren zijn geliefd bij veel drinkers, zeker bij jongeren, waardoor de grote brouwerijen meer suiker in hun bier zijn gaan doen. Denk aan de abdijbieren, maar ook aan veel commerciële pilsbieren. Dat gaat vaak ten koste van de bittere smaak.

IPA’s

M’n stelling in de alinea hierboven wordt echter gecounterd door de hype rond de IPA’s. Die hun aroma gaat van bitter tot extreem bitter. Niet iedereen is er fan van, maar de liefhebbers zweren er écht bij. Bij IPA’s wordt het bitter soms ook gecombineerd met een wat romige en fruitige zoetigheid; vooral in de substijl New England IPA of Hazy IPA.

Ben je fan van bitter?

Dan zijn volgende bierstijlen voor jou: echte pils, IPA’s, bitter ale, bepaalde stouts, bepaalde tripels en sterk blonde bieren zoals Hopus.

Iemand die zegt “ik hou niet van bier” bedoelt meestal dat hij of zij niet van bitter houdt. Daar is niets mis mee, want er zijn nog drie andere hoofdsmaken die je misschien wél kunnen bekoren. Daarover lees je de komende weken meer in de drie andere artikels over biersmaken.

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid