pils

En de winnaar van het WK is… pilsbier!

Beginnen jouw handen ook te jeuken als je tijdens een voetbalwedstrijd geen biertje vasthebt? Dan ben je niet alleen: bier en voetbal zijn onafscheidelijker dan Han en Chewie, Nicole en Hugo of Kanye en zijn spiegelbeeld. Het WK in Rusland is dus een prima gelegenheid om eens te kijken waarom pils de onbetwiste heerser is op grote evenementen.

De benaming pils komt van pilsener of pilsner, genoemd naar de Tsjechische stad Pilsen. Daar werd in 1842 het biertje voor het eerst gebrouwen onder de naam ‘Pilsner Urquell’, een merk dat nog steeds bestaat. Pils bestaat uit mout, water, hop en gist. Soms komen daar nog extra suiker en ongemoute granen bij. Twee zaken zijn van cruciaal belang: pils is een bier van lage gisting én een bier dat je koel moet bewaren.

Pils is cool

De doorbraak in het ontstaan van pilsbier kwam er na de uitvinding van koeltechnologie in de 19de eeuw. Met een koelkast kon je bier plots veel langer op een stabiele en koele temperatuur houden, zowel tijdens het brouwproces als daarna. 

Saccharomyces Carlsbergensis

Er zijn drie types  gisting: spontane (bijvoorbeeld geuze), hoge (bijna alle niet-pilsbieren) en lage (pilsbieren). Het verschil tussen hoge en lage gisting zit ‘m in de gist die wordt toegevoegd aan de wort (Saccharomyces Carlsbergensis bij lage, Saccharomyces Cerevisiae bij hoge) en de temperatuur van het gistingsproces (15 à 20 graden Celsius bij hoge, 4 à 12 bij lage). Bij hoge gisting stijgt de gist in het brouwsel naar boven, bij lage gisting zakt die naar de bodem. De naam lagerbieren heeft hier z’n oorsprong.

Het eindresultaat is een helder – want sterk gefilterd – goudgeel bier met een alcoholpercentage tussen de 4 en 5,5 procent. Een ideale dorstlesser en doordrinker, dus. Zeker als je van plan bent om een behoorlijk aantal te ‘verzetten’. Hallo, voetbalwedstrijd op groot scherm!

Glashelder

Een andere belangrijke factor in succes van pils was de industrialisering van het glas. Plots hoefde je niet meer uit een onsmakelijke, ondoorzichtige beker te drinken. In België zijn de typische pilsglazen het traditionele geribbelde pintglas, het fluitje, boerke of het prinske.

Dat we het minder erg vinden om pils uit een plasticbeker te drinken dan een trappist of Duvel, is natuurlijk een groot voordeel op massa-evenementen.

Blijft pils koning?

Pils blijft het populaire bier, met voorsprong. Het aandeel op de Belgische biermarkt bedroeg 72% in 2015, 71,3% in 2016 en 71% in 2017. Dat is een belangrijke kanttekening bij het nieuws dat de bierconsumptie in ons land daalt. In 2017 was er een daling met 1,6%, in 2016 was dat 3,3%. Een reden is dat we meer degustatiebieren verkiezen, waar – logisch – minder van wordt gedronken. Daardoor daalt de gedronken hoeveelheid, maar de verhouding en heerschappij van pils blijft wel overeind.

Met het WK voetbal en de  prestaties van de Rode Duivels wordt dit waarschijnlijk een topzomer voor de pils. Reken daarbij nog het al mooie weer, de barbecues, de extradorstige festivalgangers… Pils blijft hét bier om gezellig in groep te drinken. Die status zal de Tsjechische uitvinding nog niet meteen verliezen.

Tags:
, , , ,