biertasting

Een avondje biertasting tijdens het WK? Dit moet je weten

Pils is het populairste bier tijdens voetbalmatchen, dat wist je al. Maar waarom koppel je de volgende WK-wedstrijd eens niet aan een biertasting? Je kunt de biertjes – en de snacks! – afstemmen op de landen die spelen. Én je hebt iets om over te discussiëren als er op het veld niets te beleven valt. Hier volgen onze tips, van selectie tot tactiek.

De selectie

Een lekkere selectie biertjes uitkiezen voor een wedstrijd is een leuke uitdaging. Als België speelt, is de keuze ruim en heb je pakweg twaalfendertig miljoen opties. Een clash tussen Colombia en Japan ligt al wat moeilijker. Maar: als je voor een recept van Sergio Herman vijf winkels wil afgaan, waarom zou je dan niet naar een bierspeciaalzaak rijden voor een bieravond? En desnoods spring je creatief om met de regels. Als je een Argentijns bier inwisselt een voor Spaans omdat Messi bij Barcelona speelt, knijpen wij een oogje dicht. Hopelijk de VAR ook.

De opstelling

Oké, je hebt een leuke selectie in huis gehaald. Wat nu? Beginnen met… het mooiste etiket? Nee! Net zoals bij andere gerechten moet je bier opbouwen. Sommige smaken passen best in het begin, andere zijn ideale afsluiters.

Je werkt het best van toegankelijke naar meer complexe bieren. Hou daarbij rekening met het alcoholpercentage, de IBU (International Bitterness Unit) en de stijl. De IBU zal je misschien moeten googelen. Het alcoholpercentage en de stijl staan op het etiket, maar dat laatste kan bedriegen: een stout kan dicht bij een amber ale liggen, maar ook bijna siroop zijn.

De algemene regel: start met de bieren met weinig alcohol, weinig bitter (weinig hoppen) en met een lichtere kleur. Een geuze is bijvoorbeeld een ideale starter, net als andere zure bieren. Bouw daarna zacht op en probeer niet te veel dezelfde stijlen na elkaar te hebben. Ook neemt een opeenvolging van veel heel bittere bieren (IPAs) en zware bieren (stouts) soms alle smaak uit je tong weg.

Invallers

Eindelijk: de snacks! Bierpairing zit in de lift en op internet vind je een massa leuke ideeën. Ons advies: mijd suiker en ga voor snacks met vrij eenduidige en uitgesproken smaken. Enkele voorbeelden: chocolade, wortels, champignons, droge worst en, uiteraard, kaas.

Tactiek

Bier in wijnglazen schenken is het overwegen waard. Zeker als je niet telkens een volledige portie drinkt. Het is de optie waarbij de meeste bieren het best tot hun recht komen. En een laatste tip: geef ook water om tussen de bieren te drinken. Het palet proper maken, zoals dat fancy heet. Schol!