Drie biertips voor tijdens een dagje Namen

Op daguitstap in eigen land naar… Namen. Misschien niet de eerste bestemming die in je opkomt, maar de gezellige Waalse stad heeft genoeg in huis om een dagplanning te vullen. Zeker wanneer het buiten wat frisser is, oogt Namen heel knus. Om te zorgen dat je niet zou omkomen van de dorst – stel je voor! – geef ik je graag drie biertips mee.

Barnabeer

De combinatie van een oude setting en een moderne bierkaart. Je ziet het wel vaker én het werkt. Het interieur van café Barnabeer biedt veel om je ogen de kost te geven. De in België typische collectie bieremblemen, maar ook een spectaculaire toog, coole lusters gemaakt van bierglazen en muren van bierbakken. De kaart is enorm uitgebreid. Van vaste waardes tot illustere meer lokale brouwsels. Wat ook opvalt: ze kozen ervoor om alles zeer democratisch te prijzen: een Black Albert van Struise Brouwers – een moeilijk vindbare stout – staat hier op de kaart voor amper zes euro. Iets waar ik in het verleden al net iets meer voor heb neergeteld. 

Rue de Bruxelles 39, 5000 Namen. Maandag tot donderdag open van 11 tot 1 uur. Vrijdag en zaterdag van 11 tot 2 uur. Zondag van 13 tot 1 uur.

Le Chapitre

Even bekomen van een wandeling rond de kathedraal van Namen? Stap dan Le Chapitre binnen. Je vindt er opnieuw die zalig Belgische cafégezelligheid waar we allemaal zo van houden. De keuze aan bier is er kleiner dan bij Barnabeer, maar een selectie van zo’n vijftig bieren laat je ook niet met dorst achter. Het aanbod is ook net dat tikkeltje minder avontuurlijk dan in de vorige stop en zeker in vergelijking met een échte speciaalzaak. Maar opnieuw kan je voor slechts drie à vier euro het merendeel van de bierkaart proeven. De ideale plek dus om gezellig samen wat te praten en te klinken.

Rue du Séminaire 4, 5000 Namen. Alle dagen open van 12 uur tot middernacht.

Le Café du Collège

De bijnaam van dit café is ‘Chez Jean’ als vette knipoog naar de heel vriendelijke eigenaar. Het pand waarin het café huist dateert uit 1670 en doet al ruim 200 jaar dienst als bar. Da’s een stevig pak aan geschiedenis. Door de spiegels oogt de zaak groter dan ze eigenlijk is. Le Café du Collège is een gezellige kroeg vol vaste klanten waar de spiegels de illusie creëeren dat het pand net dat tikkeltje groter lijkt dan het werkelijk is. Geniet even na van een slok bier en luister naar de sappige verhalen die rond je worden verteld. Een tip voor als je écht dorst hebt: bestel de petits lisses. Dat zijn biertjes die geserveerd worden in glazen zonder ribbeltjes. Die gaan vlot binnen én zijn daarnaast nog eens prima toogpraat materiaal.

Rue du Collège 15, 5000 Namen. 

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid