dr beer

Dr. Beer schrijft je een bezoek aan z’n bierbar voor

De Adriaan Brouwerstraat. Is er in Antwerpen een mooiere straat om een nieuwe bierspeciaalzaak te openen? Dr. Beer vindt van niet. Wat vroeger café DeNest was, is nu ‘Dr. Beer’, een shop en bar voor wie houdt van bijzondere bieren.

Achter het pseudoniem Dr. Beer schuilt Jeroen Peeters. Als gediplomeerd zytholoog vindt hij dat we te weinig worden uitgedaagd en verrast op het vlak van smaken. Jeroen ging aan de slag en biedt tijdens bierdegustaties en foodpairings een selectie nationale en internationale biertoppers aan die verder durven gaan. Daarvoor heeft hij nu een vaste stek gevonden op het Eilandje in Antwerpen.

Ik ging een eerste keer langs toen het nog een work in progress was. Er is dan nog veel werk aan de winkel, maar in het hoofd van Jeroen is alles tot in de puntjes uitgedacht. “Vroeger was dit een koffiepakhuis”, vertelt hij enthousiast. “Maar ik vind hier vooral een groot pand terug waar ik al m’n ideeën in kwijt kan.”

Bye bye wijn, hallo bier

Tijdens een recent nieuw bezoek aanschouw ik met een glimlach het eindproduct. Dr. Beer is een aantrekkelijke bar én een interessante winkel geworden. “Je kan hier terecht om enkele uitzonderlijke bieren te kopen. Graag sta ik je dan bij met advies, bijvoorbeeld bij welk gerecht je welk bier het best kan schenken. Op die manier kan het de rol van wijn helemaal overnemen. Want bier is enorm divers en complex.”

Naast de winkel pronkt een enorme toog. “De kaart telt zo’n 60 bieren waarvan 8 op tap. De selectie verandert regelmatig. Ook heb je de keuze uit tal van natuurwijnen. Al m’n producten zijn top, niet enkel het bier. Dat was voor mij heel belangrijk toen ik aan het project begon.” Ik laat me graag verrassen door eerst voor een prima göse te gaan, dan een hazy IPA en ten slotte een fijne imperial stout.

Selfmade man

Bij elk bier hoort een suggestie voor foodpairing. “Het resultaat van ontzettend veel uittesten”, vertelt Jeroen enthousiast. “Hiervoor werk ik samen met enkele kwaliteitsvolle zaken. Ik laat me hierbij niet leiden door plaatsen of grenzen, wél door smaken.” Van dat alles kan je genieten terwijl je luistert naar swingende bigband deuntjes.

Dr. Beer is volledig onafhankelijk. Dat betekent dat Jeroen alles zelf financiert, zonder tussenkomst van een brouwer. Een moedige keuze, maar vooral een die hem alle vrijheid geeft om zijn kaart samen te stellen. “Enkel zo kan ik garanderen dat ik achter alles sta wat ik verkoop.”

Voor ieder wat pils

Naast een ruim interieur, valt mij ook het grote terras op. “Daar ben ik énorm blij mee. Het is zuidgericht in een rustige straat om de hoek van een toeristische trekpleister als het MAS – oftewel het Museum aan de Stroom –. Zo krijg ik de kans om in te spelen op allerlei soorten klanten: lokale en internationale bierfans, maar ook passanten die klaar zijn voor een smaakverrassing.” Kortom: bij Dr. Beer zal altijd iets te beleven vallen.

Dr. Beer, Adriaan Brouwerstraat 31, 2000 Antwerpen. Dinsdag, donderdag en zondag open van 16 uur tot middernacht. Vrijdag en zaterdag van 16 tot 2 uur.