dok

Dok Brewing Company: het brouwcafé van Gent

Een oude industriële site ombouwen tot een bruisend werk-, woon- en winkelcentrum. Dat is de visie van stad Gent voor Dok Noord. Ons interesseert vooral hal 16, want daar huist onder andere de Dok Brewing Company. Een innovatieve microbrouwerij met brewpub naar Scandinavisch model.

Ik ken de Dok Brewing Company via een van de oprichters: Dimitri Messiaen. Samen met Koen Van Laere is hij de brouwer van Pils 13, de 100% artisanale, ongefilterde en niet gepasteuriseerd pils. Mijn favoriete pils. Deze keer vond hij partners in Daniella Provost (samen met haar vriend het brein achter de L’Arogante-bieren) en Janos De Baets (een van de drijvende krachten achter Hedonis).

Spijs en drank

De brouwerij bevindt zich te midden van een grote markthal met enorme ramen. Ervoor wacht een brede toog met 30 tapkranen op jouw bestelling. Die drink je op aan de lange tafels met banken terwijl je twijfelt over de snacks om bij jouw bier te consumeren. Texaanse smoke barbecue van RØK? Een niet-alledaagse toast van TØAST? Een brood van verse biobakkerij Bruud? Iets zoet van patisserie Bostoen? Of een Italiaans gerecht van Officina Raffaelli?

Lokaal gebrouwen, lokaal gedronken

De brouwinstallatie werd op maat gemaakt. De microbrouwerij heeft een capaciteit van 1.000 liter met vier tanks van elk 2.000 liter voor het vergisten. Dok Brewing Company heeft ook kleinere tanks waar het bier rechtstreeks uit wordt getapt. Bier van ’t vat wordt vervangen door bier van de tank!

U Ma Is IPA

De bierselectie is een mix van nationale en internationale craftbiertoppers en lokale experimenten. Dat laatste gebeurt regelmatig in samenwerking met andere brouwers. Met namen als ‘t Is Caramelk Trut en U Ma Is IPA tovert de microbrouwer eerst een kleine glimlach op je gezicht en daarna – na het proeven – een heel grote. Alles kan, van heel bittere tot heel zure bieren en aromarijke stouts met gezouten karamel, chocolade en vanille.

De Dok Brewing Company is de derde brouwerij binnen de R40 in Gent. De andere? Die van stadsbier Gruut en microbrouwerij Brouwbar in Oudburg. Het is heerlijk om te zien hoe brouwers hun activiteit steeds meer koppelen aan het horecaconcept van een brewpub. In het buitenland zie je dat vaak, vooral in Scandinavië en in de VS. Niets zo fijn als een bier proeven op de plaats waar het werd gemaakt, samen met de makers.

Dok Brewing Company, Dok Noord 4B, 9000 Gent. Open dinsdag tot en met zondag van 11 tot 23 uur.