België telt intussen bijna 250 erkende streekproducten: van Aalsterse vlaai tot zwienemutsen. Zwienewatte? Licht gepekelde en gekookte varkensmagen. Een delicatesse in West-Vlaanderen. Sinds deze week prijken er vijf nieuwe streekproducten uit Limburg en Vlaams-Brabant op ’t lijstje. Eet, euh … lees je even mee?

Aarschots gebak

Je houdt van frangipane en appeltaart? Spring dan eens binnen bij Patisserie Deleu in Aarschot voor het Aarschots gebak met flinterdun bladerdeeg, zachte frangipane, zoete appelcompote (gemaakt met jonagold uit de regio) en krokante pralin van geroosterde amandelen en kokos. Mmmm? Mmmm!

Lekker met een bolletje roomijs.

Kersen op kriekensap

Een zoetzure combinatie die ons spontaan doet watertanden. Agnes & Luc runnen in Sint-Truiden een fruitbedrijf dat hun naam draagt. Daarnaast verwerken ze hun fruit in eigen producten onder het label ‘Gezond van bij ons’. Voor de Haspengouwse kersen op kriekensap gebruikt het duo de ‘bigareau noir’ en de ‘bigareau rose et blanc’. Het kriekensap wordt gemaakt met de lokale gorsemkriek.

Lekker met gevogelte of wild.

Haspengouwse confituur

Diezelfde Agnes & Luc maken ook confituur op basis van inheemse fruitrassen zoals de rammelaar (een appel), de roem van Althena (een peer), de sanctus hubertus (een pruim), zwarte krakers (een kers), enzovoort. Leuk weetje: het verse seizoensfruit wordt minder lang gekookt dan vroeger, wat voor meer smaak én meer vitamines zorgt.

Lekker op een dikke boerenboterham. 

Hasseltse graanjenever

De graanjenever van Massy was al erkend, maar nu krijgt ook die van stokerij Vanderlinden dezelfde erkenning. Olivier Vanderlinden neemt de jenevertraditie over van zijn overgrootouders. Zijn graanjenever met natuurlijke aroma’s van jeneverbes en koriander doet het ook goed in een jenever-tonic.

Lekker met gerookte vis, zoals forel of zalm.

 Chardonnay Barrique

Ghislain Houben, gepassioneerd door wijn, startte in 2002 met het aanplanten van chardonnay rond de ouderlijke hoeve. Het wijndomein telt ondertussen verschillende wijngaarden. Het Haspengouwse terroir geeft een fris maar vol karakter aan de wijn. Bovendien zorgen de ‘barriques’ of houten vaten voor een mooie botertoets in de mond.

Lekker met een heerlijk stukje vis of coquilles 

 

Tip: je vindt deze en andere verrassende Belgische wijnen in de webshop en de wijnbar van Belgian Wines in Antwerpen. In het weekend kun je een bezoekje aan deze bar combineren met een tripje naar de levendige vreemdelingenmarkt. Zaterdag vind je er vooral groenten, fruit en wereldkeuken; zondag eerder bloemen en planten. 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid