De wijngaarden van Chianti: eeuwenoud, maar tijdlozer dan ooit

Wie Italië zegt, zegt Toscane. Wie houdt dan ook niet van deze prachtige, weelderig groene regio, omringd door heuvels vol wijnranken en olijfbomen? En dan hebben we het nog niet eens over Chianti gehad, de legendarische wijnstreek in het hart van Italië. Ontdek samen met Tasting Club het lekkerste van Toscane: il vino, natuurlijk!

Chianti & Chianti Classico

De wijnen uit Chianti smaken even goed als de wijnstreek eruitziet. Steile wegen leiden je langs groene, heuvelachtige landschappen. Hier en daar vind je een rustiek afgelegen landhuis, omringd door wijnstokken. Wijntoeristen halen tussen Firenze en Siena dus zéker hun hartje op. Niet onlogisch ook: al meer dan twee eeuwen is Chianti het belangrijkste wijnproducerende gebied in Italië. De streek strekt zich uit over maar liefst 70.000 hectare wijngaarden, waarvan zo’n 7000 hectare voorbehouden is voor Chianti Classico-wijnen.

Chianti qué?

Wijnhuizen die Chianti Classico-wijnen produceren, profiteren van een goed afgebakende herkomstbenaming (D.O.C.G.) binnen de grotere Chianti-regio. Het verschil met een “gewone” Chianti zit naast de meer afgebakende regio ook in de druif. Zo vereist het label Chianti minstens 70% Sangiovese-druiven, terwijl het Chianti Classico-label minstens 80% Sangiovese nodig heeft. Een Classico rijpt ook langer wat voor meer body en rijkere aroma’s zorgt.

La Vita Chianti = La Vita Ruffino

Weet je nog hoe we het daarnet hadden over afgelegen landhuizen? Wel, in Chianti staat wijnhuis Ruffino bij ons op nummer één. De geschiedenis van deze wijn gaat helemaal terug tot in 1877, toen twee neven met een enorme wijnpassie een klein wijnbedrijf oprichtten. Vandaag staat Ruffino nog altijd voor kwaliteit en traditie, aangevuld met innoverende vinificatietechnieken. Zelf omschrijven ze hun wijnen als ‘the fine Italian art of good living’. La Vita Ruffino, wij zijn fan!

Twee onweerstaanbare Chianti-wijnen van Ruffino

Zin om die Italiaanse lifestyle ook in huis te halen? Dan stellen wij twee fantastische wijnen voor, elk met hun eigen karakter. Om te beginnen is er de Ruffino Aziano Chianti Classico. Robijnrood in je glas, met violet, rode bessen en wilde kersen in de neus. Deze Classico is fruitig en harmonieus met zwoele tannines en een elegante textuur. De Ruffino Chianti Classico pairt geweldig met lichtere vleessoorten zoals kalf of gevogelte zoals kip, bij voorkeur gegrild of lekker gekruid. Ook een rijke pasta met tomaat is een combo to die for.

Onze tweede favoriet: Ruffino Chianti DOCG.

Deze toegankelijke wijn drinkt vlot en zit vol florale en fruitige toetsen, met een kruidige afdronk als kers op de taart. Goed gebalanceerd en medium-bodied past deze lichtrode wijn perfect bij traditionele Toscaanse en Italiaanse gerechten, maar evengoed bij een klassieke hamburger of zelfs taco’s. Yum!

You know what to do: ga naar de Delhaize, haal deze prachtwijnen in huis en organiseer una bella notte Italiano met je beste amici!