Trappist

De trappisten: een volledige update

Vroeger was het makkelijk: trappistbier was Belgisch en niemand anders mocht het maken. Elke Belg kon de zes trappisten zonder moeite uit het hoofd opsommen. Maar ondertussen is het een internationaal label geworden en komen er voortdurend nieuwe bieren bij. Na het lezen van dit overzicht ben je – gelukkig – weer helemaal mee!

Voor zij die het (nog) niet weten: trappistbier is géén bierstijl, maar een label dat je kan krijgen als je brouwt en verkoopt volgens bepaalde regels. De naam komt van ‘trappisten’, de monniken van de orde der cisterciënzers. Om als bier het label te verdienen, moet het voldoen aan drie regels:

  • Het bier moet binnen de muren van de abdij worden gebrouwen. Bottelen of labelen mag erbuiten.
  • Het produceren en verdelen van het bier gebeurt onder het toezicht van de abdij. Zij zijn ook bijvoorbeeld betrokken bij de marketing.
  • Er is geen winstbejag: alle opbrengsten worden gebruikt voor het produceren van het bier of voor het levensonderhoud in de abdij. De rest van het geld moet naar sociale werken en goede doelen gaan.

Vooral die laatste regel zorgt voor de hoge kwaliteit van het trappistenbier. Ze mogen geen winst maken, dus waarom dan besparen in grondstoffen, middelen, technieken… Het resultaat: topbieren. 

Van zes naar twaalf

De vijf originele bieren die sinds 1998 voldoen volgens de Internationale Vereniging van Trappisten (IVT) zijn allemaal Belgisch: Chimay, Orval, Westmalle, Rochtefort en Westvleteren. Achel, ook Belgisch, vervoegde de lijst in 2000. Maar ondertussen is die lijst internationaler geworden. 

In 2001 verschijnt het eerste niet-Belgische bier in de lijst van IVT: La Trappe van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, Berkel-Enschot, in Nederland. Daarna is het even wachten op een nieuwe naam, tot Stift Engelszell van Abdij Stift Engelszell, Engelhartszell, in Oostenrijk in 2012 het label verwerft.

Een jaar later, in 2013, verdubbelen onze noorderburen hun aantal: Zundert van Abdij Maria Toevlucht, Zundert, komt erbij. Ook dat jaar maakt de VS hun eerste trappist: Spencer van Saint Joseph’s Abbey, Spencer. 

In 2015 is het aan de Italianen met de Tre Fontane van Abdij Tre Fontane, Rome. De meest recente nieuwkomer is de Tynt Meadow Trappist Ale van abdij Mount Saint-Bernard in Coalville, Leicestershire, Engeland. Zij zijn erkend sinds 17 september 2018.

Dertien en veertien?

De Franse abdij op de Katsberg in Godewaarsvelde heeft ook een trappistbier: de Monts des Cats. Deze draagt echter niet het IVT-label. Het bier wordt namelijk niet daar gebrouwen, wel bij Chimay. Dus wel binnen een abdij, maar niet binnen hún abdij. Het is bijgevolg niet helemaal in orde met de regels. 

Ook is er een Spaans trappistenbier: Cardeña Tripel van het Monasterio de San Pedro de Cardeña. Zij zijn sinds 2014 lid van het IVT, maar ook hier opnieuw een voetnoot: hier wordt het bier in Madrid gebrouwen en niet binnen de muren van de abdij. Een officiële erkenning hebben ze dus nog niet.

Tags:
, ,