“Vlaanderens mooiste”, een prachtige bijnaam voor een prachtige koers. Voor wielerfanaten is de Ronde van Vlaanderen een hoogdag waarbij niets of niemand hen mag storen. Ook cruciaal: genoeg snacks en bier in huis halen! Wij geven graag enkele tips voor dat tweede.

 

1. Start in Antwerpen: een Bolleke van De Koninck

Bolleke van brouwerij De Koninck.
©Brouwerij De Koninck

Voor de derde keer op rij start de Ronde in Antwerpen, meer bepaald aan Het Steen. Om de beelden van ’t Stad écht helemaal tot in je woonkamer te voelen, schenk je best een Bolleke in. Dit is het meest typische Antwerpse bier van brouwerij De Koninck. Het is vooral een vlot biertje dat zeker wel al kan om 10.30 uur… toch?

 

2. Het Waasland: een Bevers biertje

Remi bier van brouwerij De Bock.
©Brouwerij De Bock

Van Antwerpen trekt het peloton naar Oost-Vlaanderen. Hier staan onder andere Kruibeke, Beveren, Sint-Niklaas en Temse op het programma. Vooral Beveren is een verrassende gemeente voor bierliefhebbers. Onder de noemer ‘Bier Verenigt!’ bundelen enkele lokale brouwers er de krachten om jou een leuke selectie aan te bieden.

 

3. Erpe-Mere: iets van brouwerij De Glazen Toren

Ondineke van Brouwerij De Glazen Toren.
©Brouwerij De Glazen Toren

Wanneer de teller ‘nog 200 kilometer’ aangeeft, rijden Greg Van Avermaet en zijn collega’s Erpe-Mere binnen. Ook wel gekend als de geboorteplaats van Belgische wielerlegende Lucien Van Impe. In deze gemeente huist ook brouwerij De Glazen Toren. Al 15 jaar brouwen zij prima bieren, waaronder hun witbier Jan De Lichte en hun tripel Ondineke.

 

4. Kluisbergen, eerste passage: een Kwaremont

Kwaremont bier van brouwerij De Brabandere.
©Brouwerij De Brabandere

Het spektakel barst echt los wanneer het peloton Oudenaarde binnen fietst. Net daarna in Kluisbergen wacht hen voor de eerste keer de Oude Kwaremont, een van de meest legendarische kasseihellingen van de Ronde. Er werd zelfs een bier voor gebrouwen: Kwaremont van brouwerij De Brabandere. Dit is dus een binnenkopper.

 

5. Geraardsbergen: Keikoppenbier

Keikoppen bier van brouwerij De Plukker.
©Brouwerij De Plukker

De Muur van Geraardsbergen is niet meer dé climax van de Ronde, zoals in het verleden, maar het blijft voor velen de meest iconische helling van het parcours. Deze paar honderd meter supersteile kasseien vertellen zoveel geschiedenis. Wij raden jou hier het Keikoppenbier van brouwerij De Plukker aan, een dorstlessend blond bier van hoge gisting.

 

6. Ronse: Pils 13

Pils 13 van brouwerij The Ministry of Belgian Beer.
©Brouwerij The Ministry of Belgian Beer

De negende helling van de dag heeft de geweldige naam: de Kanarieberg. Een kanarie is geel, dus bij het overschrijden van de kaap van de 200 kilometer stellen wij een frisse dorstlesser voor, eentje om eens goed door te drinken. Onze voorkeur gaat uit naar de 100% artisanale Pils 13 van The Ministry of Belgian Beer – de beste pils van België.

 

7. Kluisbergen, tweede passage: Corsendonk Pater

Corsendonk bier van brouwerij Corsendonk.

Kluisbergen staat drie keer op het programma, met vanaf de tweede passage ook de Paterberg die voor de wielen opduikt. Dit is misschien wel de beslissende strook, zoals in enkele vorige edities. Hier plooien is verliezen, zowel voor de renners als voor jouw bierselectie. Wij stellen een Corsendonk Pater voor, een moutig, vol bier. Prima om de finale aan te vatten.

 

8. Oudenaarde: een Blanche Des Flandres

Blanche des Flandres van brouwerij Roman.
©Brouwerij Roman

De steilste helling van de dag: de Koppenberg. Het is voor Oudenaarde een trekpleister waar ze van in China voor afzakken. Iedereen met een fiets moet deze helling een keer gedaan hebben, gewoon om het te ervaren. Ook in Oudenaarde: brouwerij Roman. Daarvoor komen ze nog niet uit China, maar hun witbier Blanche Des Flandres verdient toch internationale erkenning.

 

9. Kluisbergen, derde passage: nog een Kwaremont

Kwaremont bier van brouwerij De Brabandere.
©Brouwerij De Brabandere

Derde en laatste keer. Ook goede keer? Stil blijven zitten in de zetel kan nu niet meer. De laatste twee beklimmingen, nog eens de Oude Kwaremont en nog eens de Paterberg, wachten. Hierna is het nog zo’n 14 kilometer tot de aankomst. De stress is enorm. Daarom geen nieuwe verrassingen, maar eentje die je al kent: nog een Kwaremont. Die vraagt geen bijzondere aandacht meer, gaat goed binnen en helpt tegen de zenuwen!

 

10. Aankomst in Oudenaarde: Deus Brut des Flandres

Brut des Flandres van brouwerij Bosteels.
©BeerTourism.com

Meer specifiek: Bevere, waar de aankomst van de Ronde van Vlaanderen wacht. Wie het eerst over de streep fietst mag zich de opvolger van Niki Terpstra noemen. Zijn naam rolt nog jaren over de tongen aan de toog en in praatprogramma’s op tv. Zo’n prestatie verdient bubbels, of in bierland: champagnebier zoals Deus Brut des Flandres van brouwerij Bosteels. Laat ‘m knallen!

 

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid