nitrotap

De nitrotap doet schuimbekken

Bier van ’t vat komt uit de tapkraan. Daarover zijn we het eens, maar wist je dat niet alle tapkranen hetzelfde zijn? Zo heb je een koolzuurgastap en nitrotap. Die laatste zorgt voor romiger schuim. Het bekendste bier dat wordt getapt met nitro is Guinness.

Een korte geschiedenisles: de biertap werd uitgevonden door een… Nederlander! John Lofting was eind 17de eeuw de eerste die het systeem bedacht. Later werd het in Engeland verder geperfectioneerd. Eerst via een luchtpomp, pas later via samengeperst gas.

Koolzuurgas is met voorsprong de meest populaire manier om bier uit het vat in jouw glas te krijgen. De koeling gebeurt meestal door de leidingen via een bak met koelwater te stuwen.

Waarom een nitrotap?

De druk in een nitrotap ontstaat door een combinatie van twee gassen: het gebruikelijke koolzuurgas (25%) en stikstof (75%). Dat laatste zorgt voor de wat atypische enorme schuimkraag. Het gas is namelijk onoplosbaar in de vloeistof. Het bekendste voorbeeld is het Ierse bier Guinness waarbij je dit proces zeer duidelijk kan zien. 

Wat heb je nodig?

Nitrotaps kunnen veel meer druk aan dan koolzuurgastaps. Hierdoor heb je een totaal aparte installatie nodig. De nitrotap staat op een toog ook steeds los van de andere kranen. Als café moet je een stikstofcilinder, een stikstofregelaar en een stikstofkraan (ook bekend als ‘creamer’) voorzien. Die laatste leidt het bier door een verzameling kleine gaatjes. Hierdoor ‘stijgt’ de kleur in je glas precies na het tappen. Hoe komt dat? De bubbels aan de zijkant van het glas zakken en die in het midden stijgen.

Hoe proef je dat?

De smaak van bieren uit een nitrotap zijn romiger en hebben minder dat koolzuurgevoel in de mond. Je zou het – stoutmoedig – flets kunnen noemen, maar bij de juiste bieren zorgt het net voor iets extra’s in plaats van dat het iets wegneemt. 

Nitro in opmars

In de craftbierwereld zijn nitrotaps ook heel erg gegeerd. Zeker bij stouts en porters kunnen zij een bijkomende dimensie aan het bier toevoegen. Meer complexiteit en meer mondgevoel. Het nadeel? Niet elk bier is geschikt om onder nitro door de leidingen te stromen. Sommige bieren kunnen er wel onaangenaam flets door proeven. Bieren die focussen op de mout, doen het beter dan bieren met een meer hopfocus. Onthoud goed: bitter en nitro vormen geen droomhuwelijk.