De IBU van bier: wat is het?

Tien jaar geleden hadden veel café-eigenaars nog nooit van IBU gehoord. Nu zetten ze het vaak mee op de kaart achter de naam van elk bier. IBU staat voor International Bitterness Unit. De waarde geeft je snel een indicatie van hoe bitter het bier is. Zeker met de IPA-hype is dat heel interessante informatie geworden.

In Europa heet IBU eigenlijk EBU: de European Bitterness Unit. Een andere naam voor zo goed als dezelfde maataanduiding. In de craftbierwereld spreekt men echter quasi altijd over IBU… De rest is dan ook maar gevolgd. Ook speelt misschien de potentiële verwarring met EBC mee, de European Beer Color die – je raadt het al – de kleur van het bier beschrijft.

 

IBU = EBU?

Nee, niet exact. Voor IBU’s is de methode een fractie anders dan bij het vaststellen van de EBU. De waardes kunnen dus een kleine beetje verschillen (de EBU zal soms iets lager liggen dan de IBU). Voor het gemak worden IBU en EBU echter vaak gelijkgesteld.

 

Wat is één IBU?

Een hoeveelheid van één milligram iso-alfazuur per liter bier. Duidelijk? Wat extra info: het zijn vooral de alfazuren in de hop die voor de bitterheid in het bier zorgen. Andere stoffen die een invloed hebben zijn de looistoffen uit de mout, de sulfaten in het brouwwater en eventuele kruiden zoals koriander en sinaasappelschilletjes.

 

Hoe interpreteer ik IBU?

Je kan erover discussiëren, maar een populaire indeling is de volgende:

5-20 = weinig bitter
20-30 = bitterig
30-40 = bitter
>40 = zeer bitter

In theorie kan de IBU oplopen tot wel 1.000! Maar boven de 75-80 wordt het moeilijk om nog een verschil te proeven. Brouwerijen met crazy hoge waardes doen het vooral voor de show. Zeker als je weet dat hop vaak het duurste ingrediënt van het bier is.

 

Enkele bekende voorbeelden

De IBU van een geuze bedraagt zo’n 0-10, de IBU van een witbier zo’n 10-20, de IBU van een pils zo’n 20-30, de IBU van een tripel zo’n 20-40 en de IBU van een IPA zo’n 40-1.000. En voor de Duvel-fans: jouw favoriet bier klokt af op een IBU van 32.

 

Hoe bereken ik het IBU?

Voor de liefhebbers: IBU = gr/10l x a% x HR. Hierbij staat HR voor het hoprendement. Stel we gebruiken 20 gram hop per 10 liter wort met een alfazuurpercentage van 4,5% en hoprendement 25%, dan bedraagt de IBU van het bier 20 x 4,5 x 0,25 = 22,5.

 

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid