In partnership met de Belgische Voedselbanken organiseerde McCain afgelopen zondag – 7 oktober – in Putte de Belgische ‘Patathon’. Een unieke en solidaire actie voor het goede doel waarmee aardappelen verzameld werden. Zo blies McCain meteen ook een oude gewoonte nieuw leven in door groente (of fruit) te verzamelen die na de oogst nog op de velden liggen, oftewel gleaning. Gemiddeld blijven er op aardappelvelden na de oogst nog zo’n 3 tot 5% aardappelen liggen. Met deze solidaire actie werd er concreet ingegaan tegen de voedselverspilling.

Helaas lieten de oogstsomstandigheden het niet toe om te ‘gleanen’ op het aardappelveld van de McCain-partner in Putte. In plaats daarvan staken de deelnemers 1 ton aardappelen in zakken van 5 kg, om de verdeling aan de meest minderbedeelden te vergemakkelijken.

Sociaal engagement tegen voedselverspilling

De Patathon maakt deel uit van de sociale verantwoordelijkheid bij McCain en gaat concreet in tegen de voedselverspilling. McCain zet zich elke dag in tegen de voedselverspilling en staat er op alle voedsel te verwerken.

De aardappelen die binnenkomen worden gesorteerd en omgezet in frieten, aardappelpuree, biogas (via biovergisters) of in biologische meststoffen die vervolgens terug op de aardappelvelden worden gebruikt. Afgelopen zondag nodigde McCain Belgische inwoners uit om aan een heel concreet initiatief deel te nemen. Een sociaal engagement voor het goede doel, maar ook een leuke en vooral zinvolle dag.

“Elk jaar wordt er in Europa 90 miljoen ton voedsel weggegooid, terwijl meer dan 15% van de Europese bevolking afhankelijk is van voedselhulp. Voedselverspilling is een bijzonder ernstig probleem en we proberen daar, op ons niveau, oplossingen voor te vinden”, verduidelijkt William Jarijch, Sales Director Benelux McCain. 

“De Patathon sluit perfect aan bij onze visie van verantwoordelijk bedrijf: een actie in samenwerking met onze partner op het terrein die dagelijks de strijd aanbindt tegen de voedselverspilling. We zijn afkomstig van een ondernemersfamilie en houden van concrete acties. Een partnership met de Voedselbanken leek ons een logische keuze. Vorig jaar konden we reeds meer dan 2 ton aardappelen schenken. Dit jaar wilden we de Patathon zowel in Vlaanderen als in Wallonië organiseren. In totaal hebben we dit jaar 2,4 ton aardappelen aan de voedselbanken gegeven.”

Liefdadigheidsactie in partnership met de Belgische Voedselbanken

McCain koos ervoor om alle geoogste aardappelen van deze Belgische Patathon integraal aan de Belgische Voedselbanken te schenken. “Concreet worden deze 2,4 ton aardappelen vanaf het begin van de week via onze caritatieve verenigingen verdeeld aan personen in nood”vertelt Jacqueline Vanhussel, woordvoerster van de Belgische Federatie van Voedselbanken.

“Dat wordt gedaan via liefdadigheidsinstellingen die hun maandelijkse pakketten komen ophalen. In stedelijke omgevingen zijn donaties in de vorm van verse aardappelen vrij zeldzaam, om niet te zeggen onbestaand. Dit initiatief is dus meer dan welkom! Buiten de oogst, zijn er ook de solidariteit en het menselijke aspect van deze actie dat we enorm waarderen. Overal in België wordt een extra bijdrage van dit basislevensmiddel uit onze cultuur enorm geapprecieerd, in welke vorm dan ook. In vijf jaar tijd gaf McCain al meer dan 1.300 ton producten weg. We zijn deze trouwe partner dan ook zeer dankbaar en een initiatief als Patathon is gewoonweg fantastisch.”

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid