De 5 geboden voor het ideale kaasbord

Everybody loves cheese. Zelfs de meest lactose-intolerante mensen die ik ken maken zich er wel eens schuldig aan. Maar hoe stel je nu een ideale kaastafel samen? Daar help ik je graag een handje bij met deze 5 geboden!

1. Voor elk wat wils

Jean Claude Van Damme Ok GIF - Find & Share on GIPHY

Ik vertel je waarschijnlijk niks nieuws wanneer ik zeg dat je kaas kan opdelen in verschillende types en smaken. Zo wordt een kaastafel samenstellen kinderspel!

Een gevarieerde kaasplank bestaat uit zowel harde als zachte kazen die van zacht en romig tot stevig pittig gaan. Heb je geen ervaring met kazen kopen? Een gespecialiseerde kaashandel zal je altijd bijstaan in je keuze!

Als volwaardige maaltijd voor volwassenen reken je best op een 200 à 250 gram per persoon. Voor dessert richt je je best op 100 à 150 gram per persoon en een beperkte keuze van 4 à 5 kazen, met voorkeur voor iets pittigere kazen (je smaakpapillen hebben al een maaltijd achter de rug). Je begint trouwens steeds het best bij zachte kazen

2. On the side

Celebrate Ryan Murphy GIF by Pose FX - Find & Share on GIPHY

Voor je garnituren geldt er één gouden regel: what grows together, goes together.
Hou je garnituren lokaal en je kan nooit de mist in gaan! Blijf vooral ver uit de buurt van al het (vers) exotisch fruit: ananas, citrusvruchten, sterfruit, mango, … dit fruit groeit voornamelijk in regio’s waar enkel droge, schrale geiten- en schapenkazen gemaakt worden. Niet zo ideaal in combinatie met koemelk kazen dus. Gedroogd exotisch fruit is daarentegen geen enkel probleem.

Waar kies je dan wel voor, hoor ik je vragen? Ben je fan van vers fruit, kies dan voor lokale klassiekers: appelen, peren, kersen, aardbeien, frambozen, vijgen of ander lekkers. Vul aan naar keuze met notenbrood rozijnenbrood, zoete notenrepen, dadels, gedroogde vijgen, confituur, compote, chutney, … De mogelijkheden zijn eindeloos!

3. Slow & steady wins the race

Star Trek Dancing GIF - Find & Share on GIPHY

Je hebt je kazen en garnituren gekozen, maar wat nu? Hier pols je best eens bij je lokale kaashandelaar. Hij of zij zal je perfect kunnen vertellen in welke volgorde je je kaas best kiest. Onthou bij elke stap dat dit natuurlijk enkel richtlijnen zijn! Mix en match naar hartelust, young ones.

4. Goed materiaal is alles

Jack Nicholson Yes GIF - Find & Share on GIPHY

Je kan de kaas op verschillende manieren presenteren: op een lange plank, één groot rond bord, twee of drie verschillende borden, in buffetvorm of op tafel,… Onthou vooral dat de ideale ondergrond porselein, aardewerk of eventueel hout is. Gebruik liefst geen papieren sierbladeren zoals vroeger de mode was, tenzij je graag kaas met papier eet obviously.

Hoe je je tafel ook opstelt, het belangrijkste om te onthouden is dat je genoeg plaats op je plank of bord laat om je kazen te snijden en dat je bord of plank volledig plat is zonder randen of reliëf. Voorzie best verschillende messen om de kaas te snijden: één voor harde kazen, voor zachte witte schimmelkazen en brie, voor gewassen en trappistenkazen, voor geiten- en schapenkazen én voor blauwe schimmelkazen. Tip: gebruik vlaggetjes om aan te geven welke kaas je van plan bent te verorberen.

5. Het totaalplaatje

Interracial Kim Kardashian GIF - Find & Share on GIPHY

Bewaar je kaas in de koelkast tot je hem gebruikt. Haal je kaas maximum een half uurtje voor je serveert uit de koelkast en laat hem (ingepakt) op kamertemperatuur komen. Pak alles uit en serveer nét voor je aan tafel gaat. Schik je kaas soort per soort of in opbouwende volgorde, afhankelijk van je tafelopstelling en kaasplank doorheen de maaltijd.

Heb je alles doorlopen? Dan hoef je enkel nog de kaas op tafel te zetten, de wijn te openen en van je maaltijd te genieten!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid