Daar is de lente en daar is ook het lentebier!

De temperaturen stijgen, de vogeltjes fluiten, de bloemen komen hallo zeggen… de lente is er! Hier en daar zie je dan ook een lentebier op de tap verschijnen. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Lentebier mag je niet verwarren met lentebok. Dat laatste is een zoet, blond bier dat – vooral in Nederland – rond deze periode verschijnt. Ook in Frankrijk kennen ze een vergelijkbare traditie onder de naam Bière du Mars.

Geen regels

In België is de term ‘lentebier’ vrij nieuw. De aanleiding is – zoals vaak – de marketing. Leffe kende bijvoorbeeld heel veel succes met hun kerstbier, waarvoor ze de inspiratie haalden in Frankrijk. Iets nieuws op de cafékaart lokt namelijk altijd nieuwsgierige klanten. Zelfs nog voor iedereen het bier geproefd heeft, verschijnt er alweer iets anders.

“Lentebier is geen stijl”, licht Dylan Verduyn, bierexpert en eigenaar van Siris About Beer, toe. “De naam geeft een moment aan waarop je het best drinkt, maar omvat geen regels van wat het moet zijn.” 

Afbeelding Maneblusser Lente.
©️Het Anker

Fris en fruitig

Is lentebier na de ruime keuze aan kerstbieren het volgende seizoensgebonden biertje dat bij ons doorbreekt? Dylan twijfelt:”Goh, er zijn nog niet veel brouwerijen die er mee uitpakken.” Ook is het lentebier niet zo nieuw al je zou denken. Een aantal grote brouwerijen creëren deze stijl simpelweg door een extra smaakstof toe te voegen aan hun al bestaande bier. Dat bespaart werk, geld en tijd.

Hoe smaakt het bier nu? “Bij de naam denk ik aan iets fris en floraal”, aldus Dylan. Een lentebier is inderdaad vaak een fris en fruitig biertje. Ideaal om te bestellen op een zonnig terrasje. Lentebieren die je nu al kan verkrijgen zijn de Chouffe Soleil, de Maneblusser Lente van Het Anker en het Lentebier van brouwerij De Glazen Toren.

 

Thomas Vanbrabant

Amerikaanse IPA's veroveren de wereld en bedreigen onze monnikenrecepten. Stoutbieren zijn donkerder dan de middeleeuwen ooit waren. Ja, zelfs alcoholvrije recepten worden populair. Iedereen met een badkuip brouwt tegenwoordig bier. Enkel en alleen om jou hier meer over te vertellen heft bierliefhebber Thomas Vanbrabant zo vaak mogelijk het glas en destilleert hij er een rake opinie over.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid