Bye bye jackfruit, deze bloem is de nieuwe vegan vleesvervanger!

Indien je als overtuigende vegan of vegetariër door het leven gaat, ben je waarschijnlijk al redelijk tot zwaar verknocht aan de jackfruit. Hoor je het nu tot in Keulen donderen, geven we je even een update: jackfruit is de vegan vleesvervanger die vaak in de plaats van kip of pulled pork wordt gebruikt. Omdat de structuur zo gelijkaardig is, hoeft de plantaardig etende mens zich zelfs op de meest Bourgondische bbq niet als de vreemde eend – excuses voor de foute vergelijking – in de bijt te voelen. Maar nu zeggen we goodbye jackfruit en hello bananenbloem!

 

Jackfruit, oftewel de meest geliefde vleesvervanger onder de vegans en veggies.

 

Inderdaad, je leest het goed: de bananenbloem. Als je deze benaming je verre van bekend is, dan heb je misschien iets meer kans met bananenbloesem. Nog niets? Laten we het even visueel maken: de bananenbloem is een traanvormige, paarse knop en eigenlijk een bananentros in wording. Als de roosjes in de bloem blijven doorgroeien, vervormen ze uiteindelijk tot bananen die we wél allemaal kennen.

In Azië behoren ze momenteel al tot een van de meest populairste voedingsmiddelen en kan je ze vooral spotten in hippe salades en trendy groentegerechten. Net zoals bij de sommige groenten worden ook niet alle onderdelen van deze bloem gegeten.

Wanneer je jezelf eraan waagt, verwijder je best eerst de buitenste donkerrode schutbladeren. Ook de bladeren die zich onder de roosjes bevinden moet je even verwijderen. De roosjes zelf zijn dan weer wel eetbaar, net zoals het witgekeurde, midden van de bloem – ook wel het hart.

 

De bananenbloem heeft Azië alvast veroverd als vleesvervanger.

Eindeloos veel mogelijkheden

Rauw, gefrituurd, gestoomd of toch gekookt; de bananenbloem is Zwitserland als het op bereidingen aankomt. Waarnaar je voorkeur ook uit gaat, smaken zal het ongetwijfeld. Ga je voor rauw; dan doen de roosjes het goed in een pittige salade. Het hart kan je dan weer meekoken in soepen en curries.

Hoe het zit met frituren? Paneer de bananenbloem eerst even zeer goed en gooi hem dan in de frituurpan. De structuur die dan ontstaat kan je vergelijken met gebakken vis. Niet zo heel verwonderlijk dus dat de bananenbloem in Engeland dienst doet als veganistische fish & chips.

Gij zult iedereen verrassen met uw kookkunsten

Kriebelen je handen momenteel ook hard om in de keuken aan de slag te gaan? Haast je dan snel naar de dichtstbijzijnde Aziatische winkel en sla je voorraad in. Let wel op welke variant je kiest: de ingeblikte bloem is gepekeld en ideaal als vlees- en visvervanger, de verse bananenbloem is dan weer beter om te stomen of te gebruiken in eens salade.

 

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Privacy- en cookiebeleid