Verschillende bieren op een tafel.

Brussels Beer Challenge: 65x goud voor België

De zevende editie van Brussels Beer Challenge vond begin november plaats in Mechelen. Een panel van 88 juryleden proefde ruim 1.500 bieren uit 48 landen. Het verdict? België staat met 65 medailles bovenaan de rankschikking. Ik lijst op wat je moet onthouden.

De deelnemende bieren worden onderverdeeld in categorieën, gebaseerd op origine, type en stijl. In elke categorie zijn gouden, zilveren of bronzen medailles te winnen, net als bijzondere vermeldingen. Het proeven gebeurde door een verzameling van echte bierkenners. Leuk om weten: tijdens biertastings slik je door, omdat het bittere enkel zo tot zijn recht komt. Wijn is nooit bitter, dus daar kan je wél spuwen. Eindeloos respect dus…

De Brussels Beer Challenge is een competitie die internationaal best wat aanzien geniet. Met 65 medailles doet België het beter dan vorig jaar. Twee beter, om precies te zijn. Op de tweede plaats pronkt de VS met 51 medailles, Brazilië staat derde met 24 medailles. De volledige uitslag met alle winnaars in alle categorieën vind je hier. Ik vind het interessant om er een paar opvallende, leuke namen of stijlen uit te halen.

Categorie: abdij/trappist blond

Dit is toch wat de godfather van onze bieren: dé trappist. Hoewel dit helemaal geen kwaliteitslabel is, wordt er internationaal veel waarde aan gehecht. Hij zit hier in dezelfde categorie met de abdijbieren. Jammer genoeg voor ons gaat Nederland met de gouden medaille lopen voor hun La Trappe Blond – Bierbrouwerij de Koningshoeven. België bezet wel plaatsen twee (St-Feuillien Blonde – Brasserie St-Feuillien) en drie (Affligem Blond – Alken-Maes) en krijgt een eervolle vermelding (Corsendonk Agnus Tripel – Brouwerij Corsendonk).

Categorie: Belgian style tripel

Een tripel, de favoriet van vele Belgen. Het is voor veel hobbybrouwers ook de eerste stijl die ze maken. Het is niet dé moeilijkste stijl om te brouwen, maar wel een héél moeilijke om kwaliteit bij af te leveren. België scoort hier goud (St. Bernardus Tripel – St. Bernard), zilver (Triple d’Anvers – Duvel Moortgat) en brons (888 Tripel Eight – Belgian Beer Experts) én krijgt een eervolle vermelding (La Guillotine – Brouwerij Huyghe).

Categorie: internationale stijl pilsner

Over de term pils kunnen zythologen een boek schrijven. Maar wat wij als de commerciële pils beschouwen, vind je hier terug. Goud voor België met Maes – Alken-Maes. De rest van de erelijst: de Duitsers van Schwarzbräu Schweden Pils – Schwarzbräu GmbH en de Mexicanen van Tijuana Bufadora – Cervecería Tijuana (beide zilver) en de Congolezen (!) van Castel – Brasimba en de Nederlanders van Alfa Krachtig Dort – Alfa Brouwerij (beide brons).

Categorie: hoppy lager

De kwaliteitspils, durf ik voorzichtig zeggen. Deze bevat meer hop en is dus bitterder. Vaak gebeurt hier ook geen toevoeging van extra suikers. De Amerikanen winnen het goud met Trigo Hoppy Wheat Lager – Founders Brewing Co. Op de tweede plaats staan wij (Super Cadix – Antwerpse Brouw Compagnie) gedeeld met Griekenland (Happy Brewers Hoppy Lager – SIRIS Microbrewery). Tot slot een eervolle vermelding voor de Gentenaars met de prima Pils 13 Black label – The Ministry of Belgian Beer.

Categorie: strong blond/golden ale

Sterke blonde bieren. Hierin wint een van de meest populaire bieren in eigen land: Duvel – Duvel Moortgat. Het is wel interessant om te zien wie de rest van de uitslag vult. Op twee pronkt Brugse Zot Blond – Brouwerij De Halve Maan en op drie twee bieren: OMER. Traditional Blond – Brouwerij Omer Vander Ghinste en uit Nederland Soelaas – BRUUT Bier.

Categorie: oude stijl geuze/lambic

De andere stijl waar we als Belgen heel trots op mogen zijn. Het is boeiend wie met goud aan de haal gaat in deze categorie vol wereldtoppers. En dat is Oude Geuze Boon VAT 108 – Brouwerij Boon. Zilver krijgt Oude Geuze Boon Black Label – Brouwerij Boon, brons Geuze Mariage Parfait – Brouwerij Boon. Een eervolle vermelding is er voor Oude Gueuze Tilquin à l’ancienne – Gueuzerie Tilquin.

Categorie: New England IPA

Voor veel mensen niet de meest interessante categorie. Het is zelfs een subdivisie onder de – al wat niche – IPA’s. Maar het is voor mij persoonlijk m’n favoriete bierstijl, dus met grote ogen zocht ik enthousiast naar de medailles hier. En de grote winnaar komt uit… China! Birdland – Master Gao Brewing Co. wint goud, het Amerikaanse Hazy Little Thing – Sierra Nevada Brewing Co. zilver en het Nederlandse Wazig – Bruut Bier brons. Ook de eervolle vermelding is voor China met hun Buddha’s hand – Shangri-la Highland Craft Brewery.

Categorie: alcoholarm en alcoholvrij

Deze categorie voeg ik nog graag toe omdat dit voor mij de grootste groeimarkt is. Drinken en autorijden gaat niet samen, dat weten we ondertussen héél goed. Maar veel bierliefhebbers speuren nog altijd teleurgesteld naar een alcoholvrij alternatief op de bierkaarten. De tip van de Brussels Beer Challenge? De award European Revelation gaat naar het Nederlandse Playground non alcoholic IPA – vandeStreek-bier. Er is een zilveren medaille voor Kehrwieder Ü.nn IPA Alkoholfrei – Kehrwieder uit Duitsland en er zijn bronzen medailles voor het Finse Freak Kriek Super Hero Zero Point Zero Cherry beer – The Flying Dutchman Nomad Brewing Company en… de Maes 0.0% – Alken-Maes.